Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két férfi, egy eset – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. október 6. 13:42

Rangos szakmai elismerést, Astellas-díjat kapott az MH Egészségügyi Központ–Honvédkórház két munkatársa, prof. dr. Rókusz László nyugállományú ezredes, főorvos és dr. Pápai Tibor őrnagy, egyetemi okleveles ápoló, főiskolai adjunktus.

1595980223
Az Astellas-díjat 2007-ben alapította az Astellas Pharma Kft. gyógyszeripari cég – a japán Astellas Pharma Inc. magyarországi leányvállalata – a hazai gyógyítók társadalmi megbecsülésének erősítése, a kiemelkedő szakmai és emberi teljesítmények elismerése céljából. Odaítélésével évről évre a legkiválóbb orvosok és egészségügyi szakdolgozók munkáját honorálják. Olyanokét, akik példamutatásukkal, hivatásuk gyakorlásával a szakma elismerését, illetve a betegeik bizalmát egyaránt kivívták, emellett sokat tettek az egészségügyi dolgozók társadalmi megítélésének javításáért.

– Személyes élmények is közrejátszottak abban, hogy az orvosi hivatást választottam. Gyermekkoromban ugyanis sokat betegeskedtem, főleg légúti fertőzéssel, illetve középfülgyulladással küszködtem, szüleim gyakorta vittek kórházba. Mindezek ismeretében talán nem meglepő, hogy a játékaim jelentős részét különböző „orvosi felszerelések" tették ki, s azokkal sokat játszottam. Akadt ugyanakkor más is: családi nevem megegyezik a pestisből gyógyulók védőszentjének nevével. A 14. században élt ferences rendi szerzetes, Szent Rókus „nyomdokaiba lépve", én is a fertőző betegségekkel kezdtem foglalkozni.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin október 10-én, pénteken megjelenő számában!)