Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétszáz főre nőhet az Iszlám Állam elleni misszióban részt vevő honvédek száma

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. május 5. 11:02

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a parlamentben azt mondta: a kétharmados támogatást igénylő országgyűlési határozati javaslat felhatalmazást adna arra, hogy a Magyar Honvédség 2019. december 31-ig nagyobb létszámmal, legfeljebb 200 fővel – váltási időben 400 fővel – folytassa tevékenységét Irakban.

Vargha Tamás elmondta: a kormány eltökélt szándéka, hogy szövetségi rendszerben minden rendelkezésére álló eszközzel fellépjen a veszélyhelyzetek ellen.

Emlékeztetett arra, az Iszlám Állam 2013-as megalakulásától kezdve nagyon jelentős területeken vette át az uralmat Szíria keleti és Irak északnyugati részén. Az Iszlám Állam ezeken a területeken más vallási felekezetek tagjai ellen szisztematikusan hajtott végre emberi jogi jogsértéseket, népirtást és más emberiesség elleni bűncselekményeket – tette hozzá, jelezve, hogy a terrorszervezet más országokban is követett el terrorcselekményeket.

A miniszterhelyettes közölte: az Egyesült Államok vezetésével széleskörű, a NATO szövetségi rendszerén túlmutató nemzetközi koalíció jött létre, és fellépésük eredményeként mára az Iszlám Állam a 2014-ben birtokolt területeinek 62 százalékát elveszítette. Azt mondta, a Magyar Honvédség 150 fővel vett rész a koalícióban, mandátuma 2017-ben lejár.

A munka nem fejeződött be – folytatta -, a NATO is és az új amerikai kormány is egyre nagyobb figyelmet kíván fordítani a nemzetközi terrorizmus elleni fellépésre és a migrációs válság elhárítására.

Az államtitkár hangsúlyozta, a migráció okát ott kell megszüntetni, ahonnan a bevándorlók elindulnak. Mindenki abban érdekelt – folytatta -, hogy Irakban és Szíriában a helyzet stabilizálódjon.

CímkékmisszióNATO