Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettős beosztásban

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. szeptember 10. 13:42

2005. szeptember elseje: megalakul az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj. 2013. június: sikeres missziója után hazatér Afganisztánból az MH Különleges Műveleti Kontingens első váltása. Több mint hét, egyáltalán nem szűk esztendő: a két dátum között ugyanis váltásokban már a „Bercsényi” tizenegy különleges műveleti csoportja vett részt az afganisztáni küldetésben.

1595959578
A mostani kontingens szolgálata azonban több szempontból is rendhagyó – tudom meg Sándor Tamás ezredestől, a kontingens parancsnokától. Először is, első alkalommal, két csoporttal látták el feladataikat, munkájukat egy törzselem is segítette. Ugyanakkor, amerikai kérésre, Sándor ezredes nem csak a magyar kontingens parancsnoka volt, hanem egyben a Combined Special Operations Task Force 10 (CSOTF-10 – többnemzeti különleges műveleti harccsoport) törzsfőnök-helyettese is. Mint elmondta, az amerikai harccsoportban valójában nincs a magyar szervezeti felépítésben megszokott törzsfőnöki beosztás: a parancsnok munkáját a helyettese segíti, aki alapvetően a nálunk szokásos törzsfőnöki feladatokat látja el, felel a napi életért, a logisztikai támogatásért, a híradásért. A felderítés és a műveletek felelőse a műveleti igazgató (Operation Director – OD), aki így kvázi a parancsnok műveleti helyettese.

Ebben a kettős beosztásban tehát a „Bercsényi" parancsnoka felügyelte a magyar kontingens munkáját, s egyben tervezte és irányította a CSOTF-10 Afganisztán hét tartományára kiterjedő műveleteit. A feladat nagyságát jellemzi, hogy az amerikai különleges műveleti erőkkel együtt magyar, román, szlovák és észt különleges csoportok is részt vettek a végrehajtásban.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 13-án, pénteken megjelenő számában!)