Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kezdeti, harcászati képességfelmérésen vett részt a szakasz

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2014. szeptember 29. 11:37

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred NATO részére felajánlott MISTRAL-szakasza úgynevezett kezdeti, harcászati képességfelmérésen vett részt. A megmérettetés során a győri katonáknak több napon keresztül, egy nemzetközi ellenőrcsoport felügyelete alatt kellett számot adniuk tudásukról.

A Magyar Honvédség Zászlóalj Harccsoportjának légvédelmi rakétamoduljaként működő hatvanfős szakasz zászlóaljkötelékben már számos ellenőrzésen esett át az elmúlt évek során, most azonban a szárazföldi egységtől függetlenül, teljesen önállóan kellett bizonyítania felkészültségét.
Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetében a felajánlott erők befogadása képességfelméréshez kötött, ami egy szigorú szabályrendszer keretében zajló többlépcsős folyamat. Ennek a hosszú eljárásnak az első lépése a STARTASSESS, amely az érintett személyi állomány jelenlegi tudásának, valamint a feladatok végrehajtását gátló tényezőknek a feltárását tűzi ki célul.

1595979670

A NATO-elvek szerinti felmérés ugyan minősítéssel, értékeléssel nem jár, azonban a jövőre esedékes CAPEVAL-ellenőrzés sikeres teljesítéséhez nélkülözhetetlen ajánlásokat fogalmaz meg.

A képességfelmérés szeptember 22-én hétfőn, az úgynevezett DEMO nappal kezdődött. Amíg a más fegyverrendszert használó országok ellenőrei előadásokon, illetve egy haditechnikai bemutatón a közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétakomplexummal ismerkedtek, addig az érintett alegység állománya gyalogsági lövészetet hajtott végre a győrszentiváni lőtéren. A katonák emellett írásbeli és gyakorlati számonkérést teljesítettek, illetve a vezetési raj és a légvédelmi rakétarajok szimulátoros vizsgáztatását is ezen a napon tartották.

1595979670

A skarlátpiros barettsapkás honvédek életét szeptember 23-án és 24-én már egy előre nem ismertetett esemény- és incidensjegyzék alakította. Ennek megfelelően a győri katonák két napon át az „ellenséges szándékkal" érkező JAK−52-es légcsavaros repülők, illetve JAS−39-es Gripen vadászrepülők felderítését, azonosítását, követését és imitált megsemmisítését végezték, együttműködve az MH Légi Vezetési és Irányítási Központtal, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázissal, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázissal, valamint az MH Pápa Bázisrepülőtérrel.

Mindeközben az ellenőrcsoport figyelemmel kísérte, hogy a rakétások képesek-e maradéktalanul a kapott feladatok vételére, elemzésére, az alárendeltek felé történő feladatszabásra, a szükséges műveleti dokumentumok elkészítésére, vezetésére, hogy tökéletesen tudják-e alkalmazni a NATO integrált lég- és rakétavédelmi rendszerében érvényben lévő egyezményes jeleket és jelzéseket, valamint hogy hogyan tervezik és szervezik a harctevékenységet. A széles körű vizsgálódás ráadásul nemcsak műveleti kérdésekre terjedt ki, hanem az erők védelmére és a logisztikai biztosításra is.

A felmérés befejezését követően a holland, német, török, amerikai, brit, belga, francia, görög, cseh, portugál, spanyol, román és természetesen magyar ellenőrök egy előzetes jelentést készítenek a helyszínen tapasztaltakról, aminek tartalmát ismertetik a légvédelmi rakétaszakasz parancsnokával és kulcsbeosztású személyeivel.

1595979670

Fotó: Törőcsik Krisztina