Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KFOR-11: a kiképzés folytatódik

Szöveg: Petrovics Renáta |  2014. március 14. 15:35

Az MH KFOR Kontingens békefenntartó misszióba készülő tizenegyedik váltása − azaz a KFOR-11− a kiképzés során újabb fontos feladatot gyakorolt, a katonák ezúttal a tömegkezelésre készültek fel.

A Koszovóban szolgáló magyar békefenntartók egyik legfontosabb feladata a tömegkezelés, hiszen a műveleti területen bármikor találkozhatnak ilyen helyzettel a KFOR katonái.

1595968562

Tömegkezelésre készülnek fel az MH KFOR Kontingens békefenntartó misszióba készülő katonái

A missziós felkészítésen részt vevő tizenegyedik váltás katonáinak többsége az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál szolgál, így a tömegkezelési gyakorlatnak is a tatai laktanya adott otthont. A felkészítés első lépcsőjeként az egyéni és a rajszintű technikákat sajátították el: megtanulták a pajzs és a gumibot használatának szabályait, valamint begyakorolták a raj együttmozgásának és együttes tevékenységének hatékony fogásait.

A felkészítés során többször is elhangzott: nem elég, ha a katona „fejben tudja", mi a teendője, addig kell ismételni, drillezni a feladatokat, amíg azok teljesen berögzülnek, s a békefenntartók már reflexből tudják, mit is kell tenniük egy-egy helyzetben.

Az MH KFOR Kontingens tizenegyedik váltása májusban, zárógyakorlaton ad számot missziós felkészültségéről. 

1595968562

A felkészülés részeként a katonák begyakorolták a raj együttmozgásának és együttes tevékenységének hatékony fogásait

Fotó: a szerző felvételei