Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiállítás nyílik a szolnoki RepTárban

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. október 14. 10:56

A Magyar–Orosz Levéltári Vegyes Bizottság soron következő ülésének keretein belül nyílik meg a magyarországi „Magyar–szovjet gazdasági és kulturális kapcsolatok, 1948–1991” című kiállítás október 15-én, a szolnoki RepTárban. A tárlat oroszországi változata tavaly szeptembertől Szentpéterváron volt látogatható.

1596070256
1596070256
A magyarországi helyszín kiválasztása természetesen nem véletlen. A két ország közötti együttműködés eredményeként a RepTár hangárjában az időszaki tárlat szereplői lesznek a szolnoki állandó kiállítás szovjet fejlesztésű repülőgépei is.

Egyrészről a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár, másrészről az Oroszországi Föderáció Levéltári Szolgálata és az Oroszországi Állami Gazdasági Levéltár szervezésében megvalósuló tárlat felöleli a kereskedelmi kapcsolatok, a kétoldalú áruforgalom, a gazdasági együttműködés, az országok közötti tudományos és technikai együttműködés történetét. Ábrázolja a tudományos és műszaki kapcsolatok, a nagyberuházások (mint az építkezések, energetika, olaj- és gázipar), a hadiipar korabeli jellegét és kitér az űrkutatásban kifejtett közös erőfeszítésekre (az „Interkozmosz" programra és az 1980-as űrrepülésre), valamint a kulturális együttműködésre.

Az ideiglenes tárlat november 15-ig tekinthető meg a szolnoki RepTárban.