Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Speciális szabályok – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. október 14. 12:10

A nem fegyveres külszolgálatot teljesítő katonák egészségbiztosítási ellátásait részletező cikksorozatunk utolsó részében a külföldre vezénylés ideje alatt történő gyermekvállalással kapcsolatos egészségügyi ellátások szabályaival foglalkozunk.

A gyermekvállalással összefüggő egészségügyi ellátásra való jogosultság megszerzésére speciális szabályok vonatkoznak. Az Európai Gazdasági Térség (EGT) bármely tagállamában (az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia), továbbá Svájcban teljesítendő szolgálat esetén a legkézenfekvőbb megoldás az E 106 jelű nyomtatvány igénylése, melyet a csecsemőgondozási díjra (Csed), majd a gyermekgondozási díjra (Gyed) jogosult szülő a terhesgondozás időszakára, valamint a gyermek második életévének betöltéséig saját jogon kérhet.

Mindez a „Kérelem az E 106 jelű nyomtatvány kiállítása iránt" elnevezésű irat benyújtásával történik, melyet az anya részére kell kitölteni és postai úton eljuttatni a Budapest Főváros Kormányhivatal XIII. kerületi Hivatala Egészségbiztosítási Hatósági Főosztályának. A nyomtatvány mellé szükséges csatolni egy-egy másolatot az érvényes személyazonosító okmányról, a külföldi lakcímet igazoló dokumentumról, a családi átalány-költségtérítésről, valamint egy munkáltatói igazolást, melyben a Csed és Gyed konkrét vagy várható jogosultságának időtartama szerepel.

Az anya az igénylés dátumától számítva egy év időtartamra kapja meg saját jogon az E 106 jelű nyomtatványt, mellyel a kiküldetés helye szerinti tagállamban ugyanolyan jogosultságokkal veheti igénybe az egészségügyi ellátásokat, mintha az adott ország állampolgára lenne. A nyomtatvány érvényességi idejének lejárta előtt 30 nappal a jogosultság megújítható – egészen a gyermek kétéves koráig – a kérelem ismételt beadásával. Mellékletként ezúttal nemcsak a korábban már felsorolt dokumentumokat, hanem a gyermek születési anyakönyvi kivonatát is csatolni kell.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 11-én megjelent számában!