Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kibővítette együttműködési megállapodását az Egészségügyi Központ és a Semmelweis Egyetem

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2019. február 21. 13:32

Kibővíti már évek óta tartó együttműködését a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ és a Semmelweis Egyetem. A partnerséget rögzítő dokumentumot február 21-én, csütörtökön írták alá az intézmények vezetői a fővárosban.

1599199087
A rendezvényen Kun Szabó István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ parancsnoka elmondta, a két szervezet együttműködése már eddig is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A partnerség bővítését a honvédség modernizációja sürgeti, hiszen ennek keretében a katona-egészségügyre is jelentős figyelem jut, s a fejlesztések megkövetelik a még szorosabb együttműködést. A megállapodás lényege, hogy az egyetem olyan szakembereket biztosítson a katonaorvoslásnak, akik minden helyzetben megállják a helyüket – hangsúlyozta Kun Szabó István, aki jelezte, hogy nyitottak a további együttműködésre is.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beszédében kiemelte: az év elején kezdte meg működését – az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikához rendelve – az Önkéntes Egészségügyi Tartalékosi Tanszéki Csoport. A most megkötött megállapodás egyik legfőbb célja éppen az önkéntes egészségügyi tartalékos rendszer kiépítése, amellett, hogy hangsúlyt fektetnek a két intézményben folyó oktatási és tudományos partnerség összehangolására, illetve kialakítására is. Az együttműködés révén – a közös oktatási és kutatási programok mellett – a katasztrófavédelem-orvostan megerősödése is várható, amely egy esetleges vészhelyzet során a magyar lakosság számára fontos tényező lehet.

1599199087
Kopcsó István orvos dandártábornok, a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke emlékeztetett, hogy a NATO Katona-Egészségügyi Kiválósági Központja és az egyetem már 2011-ben együttműködési megállapodást kötött. Az akkor elindított partnerség a mai megállapodással vált egésszé, hiszen ennek célja, hogy biztosítsa a Magyar Honvédség számára a szükséges humánerőforrást és tudást. Ez különösen fontos akkor, amikor a hadsereg a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak és a kormányzati támogatásnak köszönhetően a fejlődés útjára lépett.

A sajtó számára kiosztott háttérből kiderült az is, az Önkéntes Egészségügyi Tartalékos Tanszéki Csoportnak – mint új oktatási egységnek – a feladata az önkéntes egészségügyi tartalékos rendszer kiépítéséhez szükséges szakemberek képzése, és a képzések koordinálása. Ezzel az oktatási formával új fejezet nyílik Magyarország katonai egészségügyi ellátásában, illetve tovább mélyül a két intézet között meglévő, a speciális jártasságokat egymás erősítésére használó együttműködés.

1599199087
Fotó: Tóth László