Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Kiegesek”, ha találkoznak

Szöveg: Mészáros Károly százados |  2014. november 10. 11:59

Korábbi és jelenlegi somogyi katonai igazgatásban dolgozó szakemberek találkoztak Kaposváron november 6-án.

1595982318

Az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (HKNYP) 4. Toborzó és Érdekvédelmi Központjában (4. TÉK) ezen a napon, több mint nyolcvan fő jelent meg, hogy megtartsa hagyományos összejövetelét. A vendégek között köszönthették a volt megyei hadkiegészítő parancsnokokat, valamint az együttműködő nyugállományú szervezetek vezetőit is. Az eseménynek különleges keretet biztosított a 166 éves a Magyar Honvédség kiállítás anyaga, amely ettől az időponttól bárki számára megtekinthető a kaposvári központban.

Horváth Jenő őrnagy, központparancsnok tolmácsolta a szakmai elődök részére Vanyur Tibor ezredes, az MH HKNYP parancsnokának üdvözletét. A parancsnoki köszöntőt követően Horváth őrnagy ismertette a 4. TÉK állományának ez évben elvégzett feladatait. Beszámolójában kiemelte, a „Feltöltés 2014" rendszergyakorlattal és az október 15-én végrehajtott interaktív sorozási bemutató végrehajtott feladatait.

1595982318

Az előadás után az ebben az évben kerek évfordulós születésnapjukat ünneplők felköszöntése következett. Külön örömöt okozott a november 3-án 80. életévét betöltő Cserháti Ádám nyugállományú alezredesnek, hogy itt vehette át a Magyarország honvédelmi minisztere és a Honvéd Vezérkar főnöke által kiállított emléklapot.

Az ünnepélyes hangulatot tovább fokozta a Kaposvár Helyőrségi Zenekar koncertje. A Major András százados által vezetett együttes katonai indulókkal és népszerű dallamokkal tarkított egyvelegét vastapssal díjazta a közönség.

1595982319

A találkozó hagyományos momentuma az objektum udvarán 2001-ben felállított kopjafa megkoszorúzása. Horváth Jenő őrnagy mellett, Pájer Tamás nyugállományú ezredes és Fehér Gábor alezredes gyújtott mécsest a már eltávozott bajtársak emlékére. A rövid megemlékezést a Magyar Takarodó fájdalmasan gyönyörű dallama zárta.

1595982319

Természetesen egyetlen találkozó sem múlhat el a közös ebéd elköltése nélkül, hiszen valóban a fehér asztal mellett lehet leginkább felidézni a múltat, az emlékeket. Természetesen, ahol két „kieges" találkozik, ott a szakma is szóba kerül. Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred által biztosított ízletes díszebéd erre lehetőséget is adott. Mivel itt nem kettő, hanem nyolcvannál is több egykor hadkiegészítés területén dolgozó szakember volt jelen, miről is szólt volna a diskurzus, ha nem a katonai igazgatásról. Így hát beszélgetéseken keresztül a jelenlevő utódok is betekinthettek a hajdani sorozások menetébe, nyilvántartások rejtelmébe, vagy az „M" osztály munkájába. Talán nem is kérdés ezek után jövő évben kell-e találkozó, hiszen „kiegesek", ha találkoznak…

1595982319


Fotó: Koncsek Barna főtörzsőrmester