Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új szempontok és exkluzív információk a nemzetközi altiszti tanfolyamon

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. november 10. 12:41

Bozó Tibor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka nyitotta meg az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam nemzetközi hetét. A tanfolyamon a NATO rangidős altisztjei osztják meg tapasztalataikat, ismereteiket a hallgatókkal és a nemzetközi hétre berendelt vezénylőzászlósi állománnyal.

1595982320

Köszöntőjében a tábornok felidézte: a jutasi altisztképzés megszűnése után Magyarországon nem igazán állt fókuszban az altisztek oktatása, az utóbbi években azonban komoly lépések történtek az altiszti rendszer megerősítésére és ezzel összefüggésben a képzés fejlesztésére is. Ennek legékesebb bizonyítéka épp az MH AA létrejötte volt három évvel ezelőtt, a megkezdődött tendenciák pedig a következő években még inkább kiteljesednek majd. Bozó Tibor köszönetet mondott a külföldi vendégeknek, a magyar résztvevőknek pedig tartalmas és eredményes hetet kívánt.

1595982320

Szintén a tanfolyam jelentőségét hangsúlyozta Kriston István főtörzszászlós is. A Magyar Honvédség vezénylőzászlósa rámutatott: a következő napok jó lehetőséget biztosítanak a résztvevők számára, hogy kicsit a megszokottól eltérő nézőpontokkal szembesüljenek, és új látásmód szerint részesüljenek friss információkban. A szakmai környezet pedig nem is lehetne megfelelőbb. „Huszonhárom éve szolgálok a honvédségben, és soha korábban nem érvényesült nagyobb támogatás a legfelső vezetés részéről, mint most" – fogalmazott.

1595982320

Soós Lajos törzszázslós, az MH AA vezénylőzászlósa a honvedelem.hu-nak elmondta: a mostani tanfolyam a második, amelyet kifejezetten a magyar vezető altisztek számára szervezett az alakulat. A tavaly is rendkívül kedvező hazai és külföldi visszhangra talált nemzetközi hétre a szövetséges országok vezető altisztjeit is könnyű „idecsábítani", mivel hazánkban az utóbbi években roppant kedvező folyamatok indultak be a területen, az altiszti struktúra és előmeneteli rendszer kialakítása a NATO ajánlásaihoz igazodik.

A tanfolyamon a Magyar Honvédség tizennyolc egység- és zászlóalj-szintű vezénylőzászlósa vesz részt, külföldről – az Egyesült Államokból, Németországból, illetve Kanadából – pedig nyolc előadó érkezik, hogy olyan tapasztalatokat és ismereteket osszanak meg a magyar katonákkal, amelyekről máshol nem hallhatnak.

1595982320

Fotó: Dévényi Veronika