Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kilencven gyerek nyaralhat idén Karmacson

Szöveg: Szűcs László | Fotó: archív |  2020. június 3. 18:37

A járványügyi helyzet javulásával, az Operatív Törzs döntése értelmében, számos szabály betartásával nemcsak a napközis, hanem az „ottalvós” táborokat is meg lehet rendezi az idei nyáron. A Katolikus Tábori Püspökség is meghirdette környezet- és természetvédelmi gyerektáborát.

1596080198

Bár márciusban és áprilisban még úgy tűnt, hogy idén elmarad, az Operatív Törzs május végi döntése értelmében mégiscsak megrendezheti hagyományos nyári gyerektáborát a Katolikus Tábori Püspökség (KTP). „Ez a tábor azonban nagyon más lesz, mint az elmúlt tizenhat évben megrendezett hasonló programjaink, a koronavírus-járvány miatt ugyanis számos rendkívüli szabályt kell betartanunk és betartatnunk" – mondta el érdeklődésünkre Berta Tibor ezredes.

A KTP általános helynöke kiemelte: a Honvédelmi Minisztériumban, illetve a Magyar Honvédségnél szolgálatot teljesítő hivatásos és szerződéses katonák, honvédelmi alkalmazottak, valamint kormánytisztviselők 11–16 éves gyermekei számára meghirdetett tábort idén három, egyenként egy-egy hetes turnusban rendezik meg. Július 5-10-e, július 19-24-e, valamint augusztus 2-7-e között 30-30 gyerek számára biztosítanak tartalmas programokat a Zala megyei Karmacson található Regiment Diáktanyán. Ugyanazon a csodálatos helyszínen, amely az elmúlt években is otthont adott a püspökség számos programjának, köztük a nyári környezet- és természetvédelmi tábornak. A turnusok közötti egy-egy hét során pedig rendbe hozzák és fertőtlenítik a tábort, úgy, ahogy azt a helyi és Magyar Honvédség járványügyi szakemberei meghatározzák számukra.„A járványügyi veszélyhelyzet ideje alatt sok embert, köztük engem is letaglózott a tény, hogy nem nagyon tudunk »létezni«, hiszen nem lehet semmiféle eseményt, többek között liturgikus programokat sem szervezni, ami nem volt jó hatással az emberekre. Ugyanakkor itt, a püspökségen mégis élt bennünk a remény, hogy változhat a helyzet, így a háttérben nekiálltunk a tábor megszervezésének, bízva abban, hogy enged a járvány szorítása és mégiscsak lehetőségünk lesz megtartani a hagyományos nyári programunkat" – hangsúlyozta Berta ezredes, hozzátéve: azért fontos, hogy 90 katonaszülő gyermekei számára tudnak nyaralási lehetőséget biztosítani, mert az elmúlt időszak hatalmas leterheltséget jelentett a katonacsaládoknak. Hiszen a folyamatos otthonlét és a gyerekek otthoni tanulása mellett a szolgálati feladataikat is maradéktalanul el kellett látniuk. „Abban bízunk, hogy a táborral tudjuk segíteni a családok nyarát" – fogalmazott a püspökség általános helynöke.

A tábor napirendje annyiban tér el a korábban megszokottaktól, hogy idén jóval több kirándulást, szabadtéri programot terveznek. Természetesen ezúttal sem maradhat ki a Balaton és a Kis-Balaton felfedezése, de ellátogatnak Zalaegerszegre és Nagykanizsára is, valamint egy élmény- és kalandparkba is.Az idei táboran a püspökség valamennyi lelkésze részt vesz, de nagyon sok segítséget kapnak a tatai és debreceni lövészdandárok, a kaposvári logisztikai ezred, a Bornemissza Gergely felderítő ezred, valamint a HM Védelemgazdasági Hivatal katonáitól is, akik vállalták, hogy segítenek a gyerekek felügyeletében. „Parancsnokaik szívesen és örömmel engedték el őket, hiszen most valóban egy különleges helyzetről van szó, amit meg kell oldanunk" – mondta Berta Tibor, hozzátéve: eddig többségében olyanok jelentkeztek, akik korábban már részt vettek a táborban, de természetesen azoknak a jelentkezését is várják, akik még eddig nem jártak Karmacson.

A táborra május utolsó hetében kezdődött meg a jelentkezés, s rövid időn belül a helyek közel fele betelt. Az érdeklődők a felhívást és a részletes programot, valamint a jelentkezési adatlapot is megtalálják a Katolikus Tábori Püspökség honlapján. A jelentkezési határidő: június 15.