Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kinyíltak a győri laktanya kapui

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2015. május 17. 7:05

Immár 13. alkalommal nyitotta meg kapuit a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a honvédelem iránt érdeklődők előtt május 16-án, szombaton. Az alakulat ezúttal is számos érdekes programmal várta a likócsi bázisra kilátogatókat az egész napos, ingyenes rendezvényén.

1595993781

Reggel 9 órakor Kovács Ferenc ezredes fogadta a laktanya kapujában várakozó, izgatott vendégsereget. Az ezred parancsnoka üdvözlő szavait követően – a több mint egy évtizedre visszanyúló szokásoknak megfelelően – ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött a nyílt nap.

A győri laktanyába látogatók ezen a szombaton bepillanthattak a skarlátpiros barettsapkások mindennapjaiba, megismerhették történelmüket, hagyományaikat, felfedezhették korábbi és jelenlegi technikai eszközeiket.

1595993781

A szervezők – szokásukhoz hűen – kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy kicsik és nagyok, gyerekek és szüleik egyaránt jól érezzék magukat, megtalálják a számukra leginkább hívogató programot. Választani pedig volt bőven miből, hiszen ugyanúgy várta rakétaindító szimulátor, paintball-, airsoft-, légpuska-lövészet, kézigránát-célbadobás, vagy fegyverzeti anyagok bemutatója az érdeklődőket, mint ugrálóvár, makettkiállítás, a csapatmúzeum tárlata, vagy éppen a a HM Zrínyi Nonprofit Kft. könyvvására.

Utóbbi stand pedig a legnépszerűbb honvédségi kiadványokon túl egy igazán aktuális különlegességgel is szolgált. Április 15-én ünnepelte ugyanis fennállásának 65. évfordulóját az alakulat, nagyközönség pedig most először vehette kézbe az ebből az alkalomból a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelentetett „Föld és ég között" című kötetet, amely a hazai légvédelmi rakéta- és tüzérfegyvernem egyetlen alakulatának elmúlt 15 évét foglalja össze a győri egység egykori, valamint jelenlegi parancsnokának, és parancsnokhelyettesének tolmácsolásában.

1595993782

Az egész nap elérhető, állandó programpontok mellett, négy önálló bemutató is színesítette a rendezvényt. Tíz órakor a győri Arany János Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Arany Szöcskék csoportja kezdett ugróköteles műsorával, fél órával később pedig már a győri honvédek fegyveres alaki bemutatója szórakoztatta a nagyérdeműt. 11 órakor a Mobilis Győr – A Felfedezések Háza interaktív fizikai kísérleteket felvonultató előadása következett, míg a sort a Készenléti Rendőrség Bevetési Csoportjának tömegkezelési bemutatója zárta.

Ugyan a műsorszámok mindegyike elnyerte a közönség tetszését, de azt kár lenne tagadni, hogy a legnagyobb sikert – mint minden évben, úgy idén is – az alakuló téren felállított statikus haditechnikai bemutató aratta.

1595993782

Mágnesként vonzotta az embereket a kis hatótávolságú KUB légvédelmi rakétarendszer rakéta-indítóállványa, illetve a célfelderítő és rakéta–rávezető állomása, a közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszer vezetési pontja, valamint az ATLAS indítóállványa, akárcsak a Vezetési zászlóalj által használt FDC tűzvezető kabin, a K–2PC harcvezető kabin, valamint az SZT–68U, és a P18M rádiólokátor-állomás, de a teljesség igénye nélkül említhetnénk még a PTSZ-M típusú kétéltű szállítójárművet, a BTR-80 típusú könnyűpáncélzattal ellátott, úszóképes, csapatszállító harcjárművet, a Mercedes Benz G típusú terepjáró sebesültszállítót, vagy a különféle terepjáró képességgel rendelkező tehergépjárműveket is…

1595993782

Fotó: Gulyás Attila törzsőrmester