Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiskatonák – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. június 18. 12:51

Az immár több mint négy évtizede töretlen népszerűségnek örvendő Playmobil sohasem volt trafikáru. A játék mintegy 20 esztendőn keresztül gyártott magyar változatai, a Schenk-figurák viszont annál inkább. A Schenk Károly alkotta „mini emberkék” ugyanakkor ma is nagy értéket képviselnek azok szemében, akik gyerekként ismerték és szerették. Erről tanúskodik a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) témával foglalkozó időszaki kiállítása.

1596034326
Magyarországon az 1970-es, 1980-as években rengeteg fröccsöntő vállalkozó foglalkozott gyermekjátékok készítésével, amihez nem ritkán egy-egy neves cég minőségi terméke szolgált mintaként. Így születtek meg többek között a Schenk-figurák is. Ezeket, illetve kiegészítőiket Schenk Károly budapesti székhelyű vállalkozása gyártotta 1975-től, a hazánkban akkoriban elérhetetlen, vagy csak nagyon drágán beszerezhető német Playmobil figuráit lemásolva.

Mint azt Jakusch Gabriellától, a HM HIM múzeumpedagógiai és kiállítási osztályának vezetőjétől megtudtuk, a készlet nagy része a német játék változatlan „koppintása" volt, ugyanakkor Schenk – a magyar történelem különböző korszakaiból merítve – több új alakot és kiegészítőt alkotott, s néhány kivételtől eltekintve végig megmaradt a történelmi tematikánál. Így jelenhettek meg az eredeti Playmobilból megismert lovag- vagy cowboy-figurák mellett például Hunyadi Mátyás fekete seregének katonái, illetve az 1848/49-es forradalom és szabadságharc huszárjai. Az utóbbiakon ráadásul ott díszelgett a koronás magyar címer is, amelyhez a rendszerváltás előtti időkben legálisan csak e játék révén lehetett hozzájutni.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 16-án, pénteken megjelent számában!)