Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiss Károlyra emlékeztek

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. március 27. 17:29

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Biztonságpolitikai Szakkollégium, illetve a Magyar Hadtudományi Társaság Biztonságpolitikai és Nemzetbiztonsági Szakosztályai közös szervezésében rendeztek koszorúzással egybekötött megemlékezést Kiss Károly, a MTA első katonai rendes tagjának tiszteletére március 27-én Budapesten, a Fiumei úti sírkert 30-as parcellájában.

1595969407
Koszorúzás a sírnál

A rendezvényen dr. Padányi József dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai és Intézményfejlesztési rektor-helyettese hajtott fejet Kiss Károly emléke és öröksége előtt. Mint fogalmazott: az egyetem és jogelődei hosszú évtizedekre visszamenőleg kiváló kapcsolatokat ápoltak a Magyar Hadtudományi Társasággal, illetve a Kiss Károly Hadtudományi Klubbal: nem csak az infrastruktúrát bocsátották rendelkezésükre, de az egyetemi polgárok is aktívan kivették a részüket a társaságok munkájából, mindennapi életéből.

A dandártábornok kifejtette: az NKE-nek és azon belül a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karnak feladata és kötelessége a régi emlékek ápolása, a hadtudományi kutatások folytatása, illetve a régi kapcsolatok ápolása és ezen keresztül az irodalom, a hadiirodalom emlékeinek megőrzése.

1595969408
Fejet hajtottak Kiss Károly emléke előtt

Ács Tibor, az MTA doktora felidézte Kiss Károly életét és munkásságát. Mint fogalmazott, a jeles katona igazi hazafi volt, aki felbecsülhetetlen szerepet játszott a magyar hadinyelv megalkotásában. M. Szabó Miklós nyugállományú altábornagy, az MTA rendes tagja az intézmény hadtudományi kötődéseiről beszélt, Németh József, a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesületének tiszteletbeli elnöke pedig szintén fejet hajtott Kiss Károly emléke előtt.

Kiss Károly (1793-1866) katonatisztként a napóleoni háborúk, illetve az 1848-49-es szabadságharc hőse volt, emellett a magyar novellairodalom egyik megalapozója, a nyelvújítási mozgalom jeles alakja és nagy felkészültségű hadtudós. Többek között az első magyar nyelvű hadászati műszótár megírása is hozzá kötődik, és az ő javaslatára lett a szabadságharc katonáinak elnevezése honvéd.

1595969408
A megemlékezésen a fiatal generáció is képviseltette magát


Fotók: Tóth László