Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiszámítható életpályát kínálnak

Szöveg: Galambos Sándor |  2015. április 20. 13:56

A kecskeméti munkaügyi kirendeltségen tájékoztatták a regisztrált álláskeresőket a szerződéses katonai szolgálat feltételeiről április 17-én az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársai. Korábban már három városban tartottak hasonló előadásokat, toboroztak a Kecskeméti Főiskola állásbörzéjén, s egy rögtönzött „házi ünnepségre” is sort kerítettek, amikor a megyéből jelentkező fiatalok közül a 250. írta alá az önkéntes műveleti tartalékos szerződését.

1595991642

Tizenegy járási munkaügyi kirendeltségen, tizennégy alkalommal tartanak tájékoztatót a regisztrált álláskeresők részére ezekben a hetekben az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársai Bács-Kiskun megyében.

Szervezett formában először tavaly találkoztak a munkát keresőkkel, akkor a munkaügyi központ és a járási munkaügyi kirendeltségek által kiértesítettek mintegy tíz százaléka hallgatta végig a tájékoztatókat. Közülük 350-en írtak alá regisztrációs lapot, s mintegy ötvenen már be is vonultak. A mostani kecskeméti előadás előtt az iroda munkatársai Kiskunmajsán, Baján és Bácsalmáson dolgoztak. Elsősorban legénységi állományt toboroznak, lövész, őrkatona, gépkocsi- és harcjármű-vezető, díszelgő beosztásokra várnak jelentkezőket.

1595991643

Az önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra jelentkezőket viszont elsősorban a fiatalok köréből várja a Magyar Honvédség. Ezért vett részt április 16-án Gáldonyi Sándor százados, Kollár Ernő főtörzsőrmester és Ádám Dorina önkéntes műveleti tartalékos zászlós a Kecskeméti Főiskola állásbörzéjén, ahol a Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar mérnök hallgatóit tájékoztatták a jelentkezés feltételeiről. Durgó Tamás százados, az MH HKNYP Bács-Kiskun megyei irodájának vezetője elmondta: a főiskolával már két évvel ezelőtt felvették a kapcsolatot, először a diákönkormányzat tagjaival beszélték meg a közös munka lehetőségeit, s rövidesen a főiskola vezetésével is aláírják az együttműködési megállapodást.

1595991643

Egy látványos eredményt azonban már most elkönyvelhetnek: a megyéből jelentkezettek közül kétszázötvenedikként  Dányi Roland, a főiskola másodéves hallgatója írta alá az önkéntes műveleti tartalékos szerződést. A mérnök-informatikusnak készülő fiatalember hivatásos katonai pályára készül, 2010-ben csak pár pont híján nem vették fel az akkori Nemzetvédelmi Egyetemre. Most viszont abban bízik, hogy mérnöki diplomával, felsőfokú angol nyelvvizsgával és önkéntes műveleti tartalékos múlttal a végzés után lényegesen nagyobbak lesznek majd az esélyei.

1595991643

Durgó százados a helyi médiumokban is rendszeresen szerepel. Pár napja például a kiskunmajsai rádió fiataloknak szóló hétvégi műsorában tájékoztatta a város és környékének hallgatóit a Magyar Honvédség által kínált kiszámítható és biztos katonai életpályamodellről, a szerződéses katonának, illetve az önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra való jelentkezés feltételeiről.

1595991644

Fotók: Gáldonyi Sándor százados, Tapodi Kálmán és a szerző felvételei