Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kitört a német-orosz háború

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. augusztus 3. 20:43

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Pesti Hírlap beszámolója szerint Oroszország hadüzenet nélkül kezdte meg a háborút, és orosz csapatok átlépték a német határt. Általános mozgósítás lépett érvénybe Franciaországban, és ők is hadüzenet nélkül kezdték meg az ellenségeskedést.

A Népszava címlapján „Világháboru küszöbén!" címmel lehet olvasni egy cikket, amelyben írnak a kezdődő orosz−német háborúról.

Az osztrák−magyar−szerb harcokban a szerbek rálőttek egy osztrák hajóra, amelyen román fürdőzők utaztak. Közülük többen meghaltak.
Emellett olvashatjuk, hogy Németország hadiállapotban van: „francia aviatikusok bombát dobtak le Nürnbergre."

Németország és Franciaország között hadüzenet nem történt, ezáltal „nemzetközi jogon sérelem esett."

A Népszavában szó esik arról is, hogy Japán Oroszország ellen fegyverkezik, Angliával pedig szövetséget köt.

Az „Utolsó hírek" című cikkben olvashatjuk, hogy francia tisztek német egyenruhában kémkednek, illetve „ellenséges léghajók és röpülőgépek" vannak Németország felett.

„Rendkívüli kiadás!"  − jelezte a Pesti Napló. Kitört a világháború! Németország hadat üzent Oroszországnak, Oroszország megtámadta Németországot. A francia hadsereget mozgósították. Összeütközések az orosz−német határon.

Az oroszok átlépték a határt, elpusztították Bilderwaitschen postahivatalát, Eydtkühnenben pedig orosz járőr jelent meg. Ez idő alatt Nürnberg környékén francia aviatikusok bombákat dobtak le. S mivel sem Franciaország, sem Németország egymásnak nem küldött hadüzenetet, a franciák súlyosan megsértették a nemzetközi jogot.

„Vasárnap bővebb hírt kaptunk arról a bravúros hőstettről, amelyet magyar határőrvadászok vittek véghez az első Drinánál, ahol egy szerb különítmény betörését visszavetették, anélkül, hogy a mieink veszteséget szenvedtek volna." A szerbek részéről ellenben egy tiszt és 22 közlegény esett el − írta a lap.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595976612
Címkéklapszemle