Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Költséghatékonyság és „kollektív bölcsesség”

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. február 7. 9:21

Háromnapos találkozót rendeztek február 4-6. között Magyarországon a Visegrádi Négyek és a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (CEDC) tagországainak kiképzési főnökei. Ausztria, a Cseh Köztársaság, Horvátország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország képviselői a regionális szintű képzés és kiképzés aktuális szakmai kérdéseit, a képességek megosztását, a szorosabb és hatékonyabb kiképzési együttműködés jövőbeni feladatait egyeztették.

A tárgyalások Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban és Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián folytak. Bozó Tibor dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke, a konferencia házigazdája a honvedelem.hu-nak elmondta: a tanácskozás két részből állt. „Az egyik rész a V4 tagországok, a V4-es kiképzési csoportfőnökök találkozója volt, a másikban pedig már bővebb körben folytak az egyeztetések. A környező országok kiképzési szakemberei, kiképzésvezetői találkoztak, hogy megtárgyalják az aktuális problémákat" − tudtuk meg a tábornoktól.

1595966746
Tárgyalások Szentendrén

Bozó Tibor kiemelte: már folyamatban van a közös V4-es alegység létrehozása, hamarosan megkezdődnek a különböző validálási gyakorlatok, közös kiképzések, és jövőre már ezek eredménye is látható lesz. „Jelenleg bizonyos technikai részletkérdések kimunkálása van soron, a következő lépés pedig egy közös katalógus létrehozása lesz az én kezdeményezésemre. Ennek lényege, hogy fókuszáljuk az erőinket, és kicseréljük a fontos tapasztalatokat." Mint a tábornok hozzátette, a nyilvánvaló költséghatékonyság mellett „a kollektív bölcsesség elve" is perdöntő ebből a szempontból, hiszen több kis ország összefogásából csakis pozitív eredmények származhatnak.

A résztvevők kérdésünkre elsősorban az anyagi előnyöket emelték ki. „Mindannyian tapasztaljuk a költségvetési csökkentések kedvezőtlen hatásait", fogalmazott Blaz Tomsic alezredes a szlovén haderő részéről. „A közösen végzett munka, kiképzés és oktatás azonban lehetőséget nyújt arra, hogy a jelenleginél költséghatékonyabb módon fejlesszük képességeinket. A mi kezdeményezésünk tehát kiegészíti a védelmi képességek csoportosítását és megosztását (pooling and sharing), valamint az okos védelem (Smart Defence) kezdeményezést."

1595966746
Konferencia a költséghatékonyság és „a kollektív bölcsesség elve" szellemében

Emellett többen is hangsúlyozták: az anyagiak mellett fontos, hogy a régió országai együttesen nagyobb súllyal tudnak fellépni a szövetségi rendszereken belül is. „Mindenekelőtt a kiképzés terén vannak előnyei az együttműködésnek, hiszen kihasználhatjuk a más haderők nyújtotta lehetőségeket", mondta érdeklődésünkre Ivan Pach ezredes Szlovákia részéről. „Másrészt Szlovákia a maga mintegy ötmillió lakosával meglehetősen kicsi államnak számít a térségben, azonban beletartozik a V4-be és a közép-európai országok 80 milliós közösségébe, amely így, együttesen már Európa népességének jelentős részét alkotja. Közösen eredményesebben hallathatjuk a hangunkat az Európai Unióban."

Fotó: Szabó Lajos zászlós