Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Komponista a seregben

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2013. november 26. 7:22

A második világháború óta csak nagyon kevesen foglalkoznak katonaindulók komponálásával, közülük is kiemelkedik Márki Sándor Szabolcs, akinek eddig 18 műve jelent meg, és kettő közülük hamarosan bekerülhet az alaki szabályzatba is.

A törzszászlós egyébként rézfúvós tanári és kamaraművészi diplomája mellett, karmesteri végzettséggel is rendelkezik, és másodállásban pedig egy általános iskolában zenetanár Ceglédbercelen, de ő volt az egyik alapítója – Nagy Istvánnal együtt – a Szolnoki Fúvósegyüttes és Huszárzenekarnak.

1595963448
A légierő zenekart vezényelve

„Azon alkotók közé tartozom, aki egyszerre több számon is dolgozik. Jelenleg három nagy munkában vagyok benne, és a fúvós mellett énekkari műveket is készítek" – mondta el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva a 43 éves, karcagi születésű zeneszerző, aki az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis állományába tartozik, és a Légierő Zenekar – Szolnok vadászkürtös szólamvezetője. Mint kiderült, jelenleg egy nagyszabású történelmi témájú darabon is munkálkodik: Magyarország történetét szeretné megkomponálni a honfoglalás előtti időktől egészen a rendszerváltásig.

„Ez a munka nagyon alapos utánajárást követel, rengeteg korabeli anyagot kell átnézni, hogy megfelelő képet kaphassunk a régi szokásokról, az adott korra jellemző ritmusokról. Ráadásul a munkát nem könnyíti meg, hogy például a táltoszenékről csak nagyon keveset tudunk, hiszen a hangszerek általában szerves anyagból készültek. De valószínűsíteni lehet, hogy a főszerep a doboknak, sípoknak és furulyáknak jutott, a hangzásban pedig a képzelőerő segít"- tette hozzá.

Művei közül Márki Sándor Szabolcs a Szent Korona indulóra a legbüszkébb, amelyet akkor játszottak először nyilvánosan, amikor a koronaőrök átvették a feladatot, és esküt tettek az Országházban, de nagy népszerűségnek örvend a nemrégiben bemutatott Őrmester úr! című altiszti induló is, amelyet Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa felkérésére készített. A két zeneszám Lamos Imre dandártábornok kezdeményezésére bekerülhet az alaki szabályzatba is – fűzte hozzá.

1595963448
A bajoroknál

„Most párhuzamosan négy művet írtam, ebből kettő már elkészült, két másik pedig hamarosan befejeződik" – mondta, hozzátéve, hogy ezek között van a muhi csata feldolgozása, de közben elindult egy zeneszerzőversenyen is egy kórusművel, illetve egy másik megmérettetésre is beadott két számot, amelyeket nemrégiben készített.

Távolabbi terveivel kapcsolatban elmondta: szeretné elérni, hogy minél többen hallgassák a műveit, ami „tudom, hogy kissé exhibicionista vágy, de a művészet már csak ilyen, hiszen ezzel gondolatokat és értékrendeket próbálunk közvetíteni." Amellett, hogy kiadót keres, létre akar hozni egy alkotóműhelyt, ahol a hozzá hasonló alkotók közösen dolgoznának, és segítenék egymás munkáját. A civil világban egy zenésznek és egy zeneszerzőnek egyaránt nagyon kevés lehetősége van, de nagy segítségére lehet például a Ceglédi Fúvószenekar, amely gyakran bemutatja a komponista műveit civil közönség előtt is.