Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könnyen, praktikusan alakítható sátorrendszert állítottak fel a kórháznál a katonák

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Ruzsa István és Fülöp Máté (hazipatika.com) |  2020. március 26. 20:26

A kialakult járványügyi veszélyhelyzet miatt az MH Egészségügyi Központ szakállománya – debreceni és hódmezővásárhelyi katonákkal kiegészülve – a Szent László Kórház kérésére március 23-24-én, 24 óra leforgása alatt telepítette Role-1 szintű sátorrendszerét az intézmény telephelyére. A katonai sátor képes a kórház egészségügyi technológiáinak adaptálására, és jelentős segítséget nyújt a járvány elleni küzdelemben.

1596077567

A sátorrendszer telepítésének szükségességéről és funkcióiról dr. Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház Infektológiai Osztályának főorvosával beszélgettünk. „A koronavírus betegség fő jellemzője, hogy emberről emberre terjed, ezért a munkánk során arra kell törekedni, hogy a kórházba beérkező betegek ellátásánál kerüljük a zsúfoltságot" – mondta.

A főorvos hangsúlyozta: ezért biztosítani kell a kórházba – például az ambulanciára – beérkező betegek közötti megfelelő távolságot. Ennek kivitelezését a jelenlegi helyzetben nehezen tudták megoldani, mivel a Szent László Kórház telephelyén kisebb épületek vannak. „Ezért is merült fel az ötlet, hogy olyan objektumot kérünk a Magyar Honvédségtől, amelyben van lehetőség az ambulánsan beérkező betegek biztonságos távolságban történő elhelyezésére. Ennek megvalósításában nyújtott nagy segítséget a Role-1 szintű katonai sátorrendszer, ami a betegek fogadásában, elirányításában, illetve a betegekkel kapcsolatos adminisztratív teendők ellátásában nyújt segítséget" – mondta a főorvos.

A felállított sátorrendszer könnyen és praktikusan alakítható, így funkcióiban folyamatosan alkalmazkodik a betegellátás feladatrendszeréhez. „Az objektum lehetőséget biztosít arra, hogy a betegeket egy elválasztható sátorrészben fogadhassuk, egy másik sátorrészben várakozzanak, egy harmadikban pedig az adminisztrációs teendőket tudjuk ellátni. Emellett egészen alapvető egészségügyi ellátásokat tudunk benne biztosítani, ami jelenti a testhőmérséklet mérését, vérnyomásmérést, testsúlymérést. Illetve a további várakozórészben a betegek egy LED-falon láthatják, hogy mikor melyik rendelőben fogadják őket az orvosok" – emelte ki dr. Szlávik János. Hozzátette: a sátorrendszer hatékony megoldás arra, hogy a betegeket egymástól biztonságos távolságra helyezzék és a leggyorsabban biztosítsák számukra az ambuláns ellátást.

A főorvos elmondta azt is, hogy a kórházba jelenleg 100-150 ambuláns beteg érkezik a nap 24 órájában. A sátorrendszer betegfogadási kapacitása lehetővé teszi, hogy mindannyiukat ott tudják elhelyezni, betartva közöttük a szükséges 2-3 méteres távolságot.

1596077567