Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könyvadomány a katonáknak

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2016. október 22. 13:21

A határ menti feladatok támogatására október közepén könyvadomány érkezett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségébe.

1596021927

A Könyvbazár Kft. mintegy 800 ezer forintos könyvadományt ajándékozott a helyőrségi könyvtárnak. A könyveket és az adományozási szerződést Szabóné Szabó Andrea alezredes, az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tudományszervező Osztály (Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely) osztályvezető-helyettese adta át Drót László ezredesnek, Hódmezővásárhely helyőrség-parancsnokának.

Most kétszázötvenkilenc új, kölcsönözhető kötettel bővült a könyvtár – mondta Kissné Urgyán Mária könyvtáros, hozzátéve: „Van egy olvasói réteg, szerencsére nem is kevesen, akik a digitális kiadások helyett a papírkiadású, kézzel fogható könyvekhez ragaszkodnak."

1596021927

Szabóné alezredes elmondta: a kutatóműhely egyik kitűzött célja a helyőrségi könyvtárak fejlesztése, a könyvtári állomány bővítése, ami nemcsak könyveket, hanem informatikai eszközöket is jelenthet. „A könyvtárak fejlesztését célzó hosszú távú kezdeményezéshez csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint több könyvkiadó is. Az, hogy a katonák új könyveket olvassanak, ismereteik bővítése és rekreációs lehetőségeik szélesítése miatt is nagyon fontos, ugyanakkor a könyvtárak – mint a tudomány helyi fellegvárai – fejlesztésével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy valaki megszeresse az olvasást, vagy hogy jobban elmélyülhessen az őt érdeklő szakterület tanulmányozásában, szakmai ismeretei bővítésében" – tette hozzá.

Az akció végére Hódmezővásárhely kétezer, Kaposvár helyőrség pedig mintegy ezer kötettel gazdagodik majd. A projekt részeként a Zrínyi Kiadó is juttatott már saját kiadású könyveket a határon szolgáló katonák részére.

A katonai témájú irodalmat kivéve a több mint 23 ezer kötettel rendelkező hódmezővásárhelyi könyvtárba már évek óta nem érkezett új könyv, ezért a most ajándékba kapott, modernebb kiadások tovább bővítik a kínálatot.

1596021927

Fotó: Dósa Eszter őrmester és a szerző felvételei