Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Középpontban a hibrid hadviselés

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2019. december 10. 16:43

Dr. Németh Gergely, védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár vezetésével magyar delegáció képviseltette magát a Hibrid Fenyegetések Elleni Európai Kiválósági Központban, Finnországban, ahol hivatalosan benyújtották a dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter által aláírt csatlakozási nyilatkozatot.

1596073332

Ahogy azt a honvédelmi miniszter is kifejtette az idei év októberében Brüsszelben tartott NATO védelmi miniszterek találkozója után, a hibrid fenyegetések elleni felkészültséghez szükség van a NATO tagországok közötti rendszeres és strukturált információcserére. Hazánk számára fontos, hogy hatékony válaszokat találjon a hibrid kihívásokra – fogalmazott akkor a tárcavezető.

Magyarország jelentős lépést tett ennek megvalósítására azzal, hogy csatlakozott a Helsinkiben működő, közös NATO–EU kezdeményezésre alapított Hibrid Fenyegetések Elleni Európai Kiválósági Központhoz (European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats), melynek elsődleges feladata a hibrid hadviselés megismerése és kivédése.

Hazánk csatlakozása a kiválósági központhoz korszakunk egyik meghatározó mozzanata, hiszen tökéletesen illeszkedik abba a védelmi és védelempolitikai gondolkodásmódba, mely folyamatosan növekvő figyelmet szentel a nem-hagyományos stratégiai kihívásokkal szemben – fogalmazott Németh Gergely az aláírási ceremónián.

Kiemelte, hogy míg az ország védekezésének elsődleges eszköze a nemzet önereje, az új kihívások elleni küzdelem esetén többnemzeti együttműködés válik szükségessé.

A csatlakozási nyilatkozat egy újabb lépést jelent a hibrid hadviselés elleni fellépés elköteleződése mellett, mely bizonyítja hazánk részvételét a nem-hagyományos stratégiai kihívásokat is magába foglaló NATO-s és EU-s törekvésekben – mutatott rá a helyettes államtitkár.