Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német együttműködés a hátországvédelem terén

Szöveg: MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság |  2019. december 10. 17:41

Baráth István dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka hazánkban fogadta december 10-én Madelein Spit dandártábornokot (légierő), a NATO Összhaderőnemi Támogató és Biztosító Parancsnokság (Joint Support and Enabling Command, JSEC) vezető csoportjának holland tábornokát.

1596073333

A NATO új parancsnokságát – a Szövetség haderőnemi struktúrájába illeszkedően –a németországi Ulmban alakították meg abból a célból, hogy támogassa és biztosítsa a NATO hátországában végrehajtandó logisztikai, kiképzési és integrációs feladatokat. Az újonnan megalakult szervezet egyik elsődleges célja, hogy kialakítsa a két- és többoldalú nemzetközi kapcsolatait; ennek keretében Spit dandártábornok – saját kérésére létrejött – hivatalos látogatása a magyar partnerrel történő kétoldalú kapcsolatfelvétel és az együttműködés lehetőségeinek vizsgálatára fókuszált.

A sikeres együttműködés kialakítása nagy jelentőségű mindkét fél számára. Egyrészről a Magyar Honvédség kialakítás alatt álló hátországvédelmi feladatrendszerének nem csak hazánk biztonsági elvárásaihoz, hanem a NATO szövetségi feladatrendszeréhez is illeszkednie kell. Másrészről a JSEC, mint a NATO rendszerében egy új, kulcsfontosságú elem, teljes nyitottsággal közeledik leendő partnereihez, saját sikeres működése érdekében is megismerve azok képességelemeit. Ennek megfelelően – a hivatalos kapcsolatfelvételen túl – a megbeszélés fő témáját a feladatrendszerek kölcsönös megismerése jelentette, amely mentén azonosíthatóak lesznek az együttműködés jövőbeni lehetőségei és azok konkrét feladatai.

1596073334

Spit dandártábornok összefoglalójában kiemelte: „a mai találkozó elsődleges célja a szakértői szintű kölcsönös tájékoztatás mellett a tanulás és egymás tanítása volt." Felajánlotta az együttműködés folytatását, amely véleménye szerint parancsnoki és szakértői szinten is megvalósulhat a közeljövőben.  

Baráth dandártábornok a megbeszélések lezárásaként megköszönte a tájékoztatást és kifejezte azon szándékát, hogy 2020. októberében hivatalos látogatásra hívja Jürgen Knappe altábornagyot, JSEC parancsnokot.

1596073333