Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közmunkások a helikopterbázison

Szöveg: Galambos Sándor |  2013. április 2. 16:39

Tizennégymillió forint támogatást nyert az idei közfoglalkoztatási programban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a sikeres pályázatnak köszönhetően harmincegy főt tud fél évig alkalmazni. A közmunkások április 2-án írták alá a munkaszerződésüket, feladatuk a laktanya környezetének karbantartása lesz.

Közmunkások dolgoznak április másodikától szeptember végéig az Ittebei Kiss József hadnagy laktanyában. Alkalmazásukra több mint 14 millió forintot fordíthat az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, amit az idei közfoglalkoztatási programra benyújtott sikeres pályázaton nyert el. A pénzt munkabérre, szociális hozzájárulási adóra és a közfoglalkoztatottak alkalmazásának közvetlen költségeire használhatja fel.

A meghirdetett munkahelyekre több mint ötvenen jelentkeztek, közülük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal munkaügyi szakigazgatási szerve és a megyei munkaügyi központ munkatársai segítségével választották ki azt a harmincegy főt, akikkel megkötötték a közfoglalkoztatási szerződést.

1595951753

A bázis új dolgozóit április 2-án Kovács Imre alezredes, a művelettámogató zászlóalj parancsnoka köszöntötte, majd dr. Hegedűs János alezredes, a bázis személyügyi főnöke tájékoztatta a munkára jelentkezőket a járandóságaikról és a velük szembeni követelményekről. A friss közfoglalkoztatottak ezt követően munkavédelmi és tűzvédelmi foglalkozáson, valamint környezetvédelmi oktatáson vettek részt, majd átvették a munkaruhájukat és az egyéni védőfelszereléseiket.

Kovács alezredes a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a bázisra jelentkezetteknek a polgári életben megszokottól eltérő körülmények közt kell majd dolgozniuk. A precíz munka mellett ugyanis itt tudomásul kell venniük a szigorú alá- és fölérendeltséget, s a rendszabályokat is be kell tartaniuk. 

1595951753

A helikopterbázis közmunkásai naponta hat órát dolgoznak majd segédmunkásként, munkaidejük reggel 7.45-kor kezdődik. Munkakörük nincs iskolai végzettséghez kötve, havi bérük bruttó 56 625 forint, az elkövetkező hat hónapban tíz nap szabadságot vehetnek majd ki. Feladatuk az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázis területének, illetve kerítésen kívül eső közvetlen környezetének karbantartása, takarítása, az alcsi Holt-Tisza parton, a bázis kerítése mentén szétdobált hulladékok összegyűjtése, a terület rendezése, a repülőtér keleti oldalán a kerítés melletti erdősáv megtisztítása, a kerítés javítása, a bázis parkjainak ápolása. Alkalmazásuk időtartama alatt a bázis bármelyik objektumában adhatnak munkát a részükre.

A programban részt vevők a szerződés megkötése előtt foglalkozás-egészségügyi vizsgálaton vettek részt. Munkaruházatukat, munkavédelmi eszközeiket a helikopterbázis biztosítja, személyre szóló öltözőszekrényt kapnak, és természetesen a napi munka után lehetőségük van tisztálkodásra is.

A közfoglalkoztatottak munkáltatója Lamos Imre dandártábornok, a helikopterbázis parancsnoka, a napi munkavégzésüket pedig a művelettámogató zászlóalj kijelölt altisztjei irányítják.

Fotó: a szerző és archív