Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közmunkások bukkantak a robbanószerkezetre

Szöveg: Szűcs László |  2013. május 7. 7:26

A 18. héten, azaz április 29. és május 5. között 79 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred ügyeletére: a szakembereknek 23 esetben kellett soron kívül intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Baranyai Zoltán zászlós, az alakulat kommunikációs főnökségének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 702 bejelentést kaptak.

Április 29-én Szilasligeten, a HÉV-megállótól mindössze ötven méterre bukkantak rá a közmunkások egy második világháborús robbanószerkezetre. A Zsolnay Gábor százados vezetésével helyszínre küldött tűzszerészjárőr megállapította, hogy egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörőgránát került elő. A robbanószerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt robbantási területen semmisítették meg.

Ugyanezen a napon Vácszentlászlón is akadt dolguk a honvédség tűzszerészeinek: a Kossuth utcában, közterületen, árokásás közben egy 60 milliméteres, román gyártmányú aknavetőgránátot találtak, amit a Kelemen Ferenc főtörzsőrmester vezette járőr a kijelölt robbantási területen megsemmisített.

Április 30-án Iszkaszentgyörgyre vonultak ki a tűzszerészek, mivel a Fehérvári út – Mohai út kereszteződésében, csatornázási munkák közben egy német gyártmányú 8 centiméteres repeszaknavető-gránát került elő. A második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet a Zsolnay Gábor százados vezette járőr semmisítette meg a közelben kijelölt robbantási területen.

Inkéről ugyancsak április 30-án érkezett bejelentés a Magyar Honvédség tűzszerészügyeletére, miszerint a Rákóczi utca egyik családi házának udvarán robbanószerkezeteket találtak. A Bugyi Zoltán törzsőrmester vezette járőr két, német gyártmányú páncélelhárító eszköz fejrészére lelt a helyszínen. A robbanószerkezeteket rossz állapotuk miatt helyben kellett megsemmisíteni.