Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös erővel – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. december 11. 13:01

Az idei év legnagyobb szabású helikopteres kiképzési eseménye zajlott le Gyöngyös-Pipishegy körzetében és a Mátra kijelölt területein. A Mi–17-eseket és AS350-eseket repülő szolnoki hajózók mellett számos alakulat katonái is szerephez jutottak a kutatás-mentés teljes spektrumát lefedő gyakorlaton.

1599197174
Nem véletlenül zajlott az Air Wolf Hunting 2018 elnevezésű ötnapos rendezvény a Magyarország legmagasabb csúcsai feletti légtérben. Mint ahogy Daróczy Endre alezredes, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis repülőműveleti főnöke elmondta: kifejezetten a hegyvidéki körülményekre építettek a gyakorlat előkészítésekor. A tavaly őszi hasonló erőpróba tapasztalatait felhasználva már két hónappal korábban elkezdődött a tervezés. 2017 októberében szintén a Mátrában hajtották végre a kiképzési rendezvényt: akkor a kutatás-mentés folyamatának egyik legfontosabb mozzanatát, a leszállást és a kijuttatást gyakorolták a résztvevők.

– Ezt teljesen más végrehajtani az Alföldön, mint egy hegyvidéki területen, adott esetben szűk tisztásokon vagy sziklás hegyoldalon landolva – emelte ki az alezredes. Hozzátette: a helyszínek bonyolultsága tekintetében a Mátra ideális választásnak bizonyult. Tavaly, a gyakorlatot megelőző helikopteres felderítés eredményeként, egy olyan adatbázist hoztak létre, amely tartalmazza a mátrai, megfelelő méretű, biztonsággal használható tisztások koordinátáit, rövid leírását és persze számos fényképet.

A helyszín felderítése és katalogizálása mellett a szolnoki helikopterbázis vezetése szerződést kötött az érintett terület gazdájával, az Egererdő Zrt.-vel. Az erdészet nagyon segítőkészen állt az együttműködéshez, s minimális korlátozásokkal fogadta el a szolnoki elképzeléseket és igényeket.

Húzz egy tételt…

A tavalyi gyakorlaton a pilóták egy-egy borítékot húztak: ebben három helyszín koordinátája és az ott végrehajtandó műveletek szerepeltek. A kutató-mentő helikopter személyzetének a megszokott feladatsort kellett teljesíteni: a helyszínre érkezést követően átrepültek felette, eközben felderítették, ellenőrizték azt. A következő körből – ha lehetett – már le is szálltak, de adott esetben a földet érést megelőzte még egy iskolakör.

– Ez a sűrű erdők felett, hegyormok között repülve nem egyszerű feladat – emlékeztetett Daróczy alezredes. Még a tapasztalt fedélzeti technikusnak is nagyon kell figyelnie, hogy ne veszítse szem elől a kijelölt tisztást. A pilótától pedig a pontos leszállás vagy a csörlés hibátlan végrehajtása kívánt erős koncentrációt.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 14-én megjelenő számában!