Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös erővel – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. december 12. 13:26

Magyar és román katonáknak tartottak közös felkészítést a dóci lőtéren a Wise Foresight (Bölcs Előrelátás) 2017 keretében. A gyakorlat már csaknem húszéves múltra tekint vissza.

1596042391
A Magyar–Román Közös Békefenntartó Zászlóalj 1998-ban jött létre, amikor Budapesten aláírták a német–francia közös dandár mintájára kialakított szerződést, s ezzel megkezdődött az együttműködés a Magyar Honvédség és a Román Fegyveres Erők között. Az alapvető cél a kezdetektől fogva az volt, hogy egy magas fokú készenlétben álló, magas szinten operatív, közös békefenntartó, béketámogató és szükség esetén békekikényszerítő erő jöjjön létre a két ország közreműködésével. Az alakulat teljes létszáma maximum ezer fő, s alaphelyzetben az alakulat magyar és román katonái is hazájuk területén állomásoznak.

Az 1998-as kezdetek óta a közös zászlóalj már sikeresen teljesített tizennégy gyakorlatot, a legutóbbit 2017 novemberében tartották Magyarországon. Az idei Wise Foresight elnevezésű foglalkozássorozat egy hete során az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi alakulata és a román 81. „General Grigore Bălan" Gépesített Dandár katonái az „ellenség" támadásának kivédésével, majd sikeres ellentámadás indításával bizonyították felkészültségüket.

A zárónapon tartott parancsnoki átadás-átvételi ünnepségen dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elmondta, hogy az elmúlt tizenkilenc évben sok minden megváltozott. Míg kezdetben az angol nyelv használata is kihívást jelentett a felek számára, addig ma már a kommunikáció folyékonyan és tökéletesen zajlik. Napjainkban sokkal inkább a feladatok jellegében érhető tetten a változás.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin december 15-én, pénteken megjelenő számában!)