Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös Fellépés 2014: tapasztalat-feldolgozás a gyakorlaton

Szöveg: Csepcsányi Zsolt őrnagy |  2014. október 15. 18:50

Tapasztalat-feldolgozó szakmai egyeztetést és konzultációt tartott Közös Fellépés 2014 gyakorlat irányító csoportja, valamint a nápolyi NATO Összhaderőnemi Parancsnokság (Joint Force Command Naples – JFC N) szakmai képviselője.

1595980825

Az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Tapasztalat-feldolgozó és Kiképzési Módszertani Osztályának munkatársai, valamint az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Vezetési Főnökség szakemberei a Közös Fellépés 2014 gyakorlat irányító csoportjával és, illetve Patricia Halfhide–al, a JFC N szakterületi képviselőjével folytattak tapasztalat-feldolgozó konzultációt.

A NATO kiképzési rendszerében Steadfast Javelin III néven szereplő, több mint 1300 fővel, három helyszínen, hat nemzet résztvevőivel megrendezett, mintegy 100 kiképzési rendezvényt magába foglaló összhaderőnemi gyakorlat egyedülálló lehetőséget biztosított a műveleti tapasztalat-feldolgozás szakterületének fejlesztésére.

1595980825

Patricia Halfhide hangsúlyozta: a tapasztalatok rendszeres feldolgozása a vezető állomány számára – például a döntés előkészítés támogatására – elengedhetetlen és hatékonyan használható eszköz. Hozzátette: a NATO további erőfeszítéseket tesz a rendszer hatékonyságának fokozása érdekében, elsősorban a személyi állomány képzésével és a szakbeosztások növelésével.

A Közös Fellépés 2014 gyakorlat minden kiképzési rendezvényén részt vettek tapasztalat-feldolgozó szakemberek. A rendszer működtetésének egyik fő célkitűzése a jó és erős képességek megtartása, a gyengébb területek erősítése, illetve a hiányosságok okainak feltárása és megszüntetése.

1595980826

Fotók: Szabó Sándor alezredes