Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német sikerek Kelet-Poroszországban

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. október 15. 19:56

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Pesti Hírlapban olvashatjuk: „A német főhadiszállás mai jelentése: a keleti harctérről jelentős német sikereket hoz hírül. (…) Luck és Biala ismét a németek kezében van. Bialától délre pedig az orosz előcsapatokat Varsó felé verték vissza. A schirwindti csatákban ma németek 3000 foglyot ejtettek és 26 ágyút zsákmányoltak. A Bialától délre lefolyt harcban pedig 8000 orosz és 25 ágyú jutott a kezükre."

Galíciában nagy harc fejlődik, tudhatjuk meg a Pesti Naplóból. Az újság Höfer vezérőrnagy szavait idézve nyit: „A Stary-Sambor-Medykai vonalon az ellenségnek megerősített állásai vannak. Csapataink támadnak. Ennek a harcnak terjedelme növekedőben van." Hozzáteszi, hogy a Kárpátokban négy napi harc után a monarchiás csapatok visszavették Toronyát és Wyskow felé kezdték üldözni az oroszokat.

„A keleti harctéren az oroszokat a Schirwindtnél vívott harcokban visszavetettük. Ez alkalommal 3000 foglyot, 26 ágyut és 12 gépfegyvert vesztettek." A Pesti Napló tudósításából kiderül, hogy az orosz csapatokat sikerült Varsó felé visszaverni, amely során nyolcezer foglyot ejtettek és 25 ágyút zsákmányoltak.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595980826
Címkéklapszemle