Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösen a sikerért

Szöveg: Bencsik Mónika hadnagy |  2019. június 10. 9:17

Június 3-14. között rendezik meg a Capable Logistician 2019 (CL19) gyakorlatot Lengyelországban, Drawsko Pomorskie térségben. A logisztikai rendszergyakorlat a NATO egyik legnagyobb közös feladata, amelyen ezúttal harminc nemzet több mint 1500 képviselője vesz részt.

1599203807
A gyakorlatot a cseh Daniel Zlatnik ezredes, igazgató nyitotta meg. Helyettese, Witold Bartoszek ezredes, a fogadó nemzet képviselője beszédében elmondta: biztos abban, hogy a gyakorlat sikerre van ítélve.

A gyakorlaton civilek és katonák dolgoznak együtt két héten keresztül; a fő cél az interoperabilitás, a nemzetek közti logisztikai együttműködés megvalósítása, illetve meghatározott eljárásrendek készségszintű elsajátítása. A Magyar Honvédség számos szakterületen képviselteti magát: többek között a hajtóanyag-ellátásért, az útvonal-biztosításért, a közlekedés-támogatásért, az egészségügyi biztosításért felelős alegységekben is szolgálnak magyar katonák, éppúgy, mint a gyakorlat igazgatási és támogató csoportjában.

1599203807
A honvédség a korábbi évekhez hasonlóan az esemény előkészületeiben, tervező konferenciáin is szerepet vállalt: a 2013-as évben végrehajtóként, míg 2015-ben fogadó nemzetként vettek részt a gyakorlatban, amelynek felelőse a prágai székhelyű Többnemzeti Logisztikai Koordinációs Központ (MLCC). Kiemelendő, hogy a fogadó nemzet után hazánk képviselteti magát a második legnagyobb létszámmal ebben a közös feladatban.

A CL19 különlegessége, hogy képzelt események, incidensek, katasztrófahelyzetek is a gyakorlat részét képezik, amelyek elhárítása, megoldása éppúgy az alegységek feladata, mint a tényleges napi feladatok, parancsnok végrehajtása.

1599203807
Fotó: Slawomir Mrowinski