Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közvetlen összeköttetés Hamburg és Bagdad között

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. november 2. 16:42

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A szerbiai offenzíva óta mind sűrűbben hangoztatják a lapok, hogy közelg az idő, amikor közvetlen összeköttetés létesül Hamburg és Bagdad között, az Északi-tenger és a Perzsa-öböl között és a távol Kelet és a Nyugatnak emez összekapcsolása nemcsak lehetetlenné teszi a központi hatalmak kiéheztetését, hanem olyan új erőforrásokhoz juttatja, amelyek a világháborút a központi hatalmak javára dönti el s Anglia világuralmát alapjában megrendíti" – írta meg a Népszava.

„Ez az összeköttetés Magyarországon, Bulgárián és Törökországon jönne létre s abban a pillanatban valósul meg, amikor a központi hatalmak hadseregei Szerbiában kapcsolatot nyernek a bolgárokkal. Ez a várva várt és oly sokat hangoztatott történelmi pillanat elérkezett. Az Orsovánál néhány nap előtt átkelt hadsereg előőrsei Brza – Palanka községnél találkoztak a Negotinból északra vonuló bolgárokkal. A lánc egyes szemei összekapcsolódtak, s a német, osztrák – magyar, bolgár és török hadseregek immár egységes egészet képeznek" – írta a napilap a stratégiai fontosságú eseményről.

1596003360

A jelentős hírt természetesen a Pesti Hírlap olvasói is olvashatták. A napilap a „Nagy találkozó hely" címmel a következőket írta: „Orsova felől győzelmesen előnyomult csapataink elérték azt a pontot, ahol összeköttetést nyertek a diadalról diadalra törő bolgár sereggel. Hadászati eredménynek is rendkívüli jelentőségű tény ez, mert döntő módon előmozdítja és biztosítja azt a fő célt, amelyet a centrális hatalmak mostani egyesült szerbiai inváziója elérni törekszik. De itt is meg kell szólalni annak a belső sugallatnak, amely szíveinket legújabb szövetségesünk felé dobogtatja. Ahogy mi, itthon maradt polgárok lelkes ünneplésünkkel tanúsítottuk, hogy a bolgárokkal való szövetséget nemcsak valami háború szülte alkalmi közösségnek tartjuk, úgy bizonyára azok a magyar katonák is, akik az elválasztó magaslatok nehézségeinek és a közbül fekvő erős ellenséges állásoknak hősies leküzdése után, mint elsők üdvözölhették a szembejövő bolgár bajtársakat, – ők is átérezték, hogy ez a találkozás olyan történelmi pillanat, amelynek jelentősége túlmegy minden stratégiai szemponton."

Az újság összefoglalót is közölt a szerbiai harcokról. „Öt nap alatt Szerbia szívében, Kragujevácban lehetünk, a szerb állampénztárt már görög földre vitték és az entente azzal buzdítja Szerbiát, hogy még csak öt napig tartson ki, addig megfelelő segítség érkezik. A cár állítólag Davidov tábornok vezetésével egynegyed millió oroszt küld Szerbia megsegítésére, Szaszonov pedig Zöld Könyvet ad ki, amelynek az éle Olaszország ellen irányul. Mindent Olaszország rontott el a Balkánon, ezt leplezné le a Zöld Könyv. A negyedmillió orosz még nem biztos, de Sterbia ajándékba kap egy Zöld Könyvet. Aranygyelovácot elfoglaltuk, 60 kilométerre jutottunk Belgrádtól, s Kövess seregének német csapatai már a városon túl űzik a szerbeket. Aranygyelováctól nyugatra pedig Kövess osztrák – magyar hadosztályai, amelyek Obrenovác felől ereszkedtek a Kolabara völgyébe, Lazaverácon túl vívják a szerbek magaslati állásait."

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Kovács Dániel készítette.)