Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Krétacsata, katonadolog, kardkovácsolás

Szöveg: Révész Béla / HM HIM |  2015. október 9. 11:48

Szeptember vége óta tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja, amelynek programsorozatához természetesen a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum is csatlakozott.

Immár tíz éve rendezik meg a Múzeumok Őszi Fesztiválját, amely napjainkra a szakterület egyik legjelentősebb és egyben legrendhagyóbb szakmai eseményévé nőtte ki magát. Az idei rendezvény elsődleges célja, hogy a megváltozott igényekhez és kultúrfogyasztási szokásokhoz igazodva tartsa fenn a célközönség érdeklődését. A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai egészen november 15-ig tartanak. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) ennek szellemében állította össze saját fesztiválprogramját, ami október 2-án kezdődött.

Október 6-án indult és a fesztivál végéig tart a Világháborús emlékhelyeink nyomában elnevezésű program. A pályázatra már nevezni is rendhagyóan lehet, hiszen egy selfie-t kell készíteni a HM HIM-mel szemközt álló Magdolna-toronnyal, s azt az intézmény Facebook-oldalára feltöltve válik érvényessé a jelentkezés. A kihívás során a résztvevőknek különböző budapesti első világháborús emlékműveket kell felkeresniük ahhoz, hogy megoldják a nyereményekkel járó feladatokat. Részletek a múzeum Facebook-oldalán olvashatók.

1596002127

Október 9-én, 16-án, 24-én és 31-én a fegyverkovácsok titokzatos mesterségébe pillanthatnak be az érdeklődők. A „Tűzzel-vassal" című programon résztvevők megtudhatják, hogy a régi időkben hogyan készült egy kard, melyek a legjellemzőbb díszítések, amik megjelenhetnek a fegyvereken, hogy mitől lesznek kék színűek a pengék, de lehetőség lesz megismerkedni a múzeum épülete körül található ágyúk történetével és elkészítésük módjával is. Az előadáson való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Részletekért kattintson ide!

1596002127

A „Katonadolog – Honvédelem és iskola" esemény már a tanároknak szól. Az október 9-i program a múzeumpedagógiai foglalkozást és egy rövid tárlatvezetést követően a hadtörténetről, és különösen a honvédelemről tanulás lehetséges módjaiba enged bepillantást nyerni.

A HM HIM nem feledkezett meg a kisebbekről sem. A múzeum épületébe november 13-án krétacsatára, azaz közös rajzolásra várják a gyermekeket. A foglalkozáson mindenki saját kedvenc hőseit rajzolhatja meg és küldheti harcba az előre leterített rajzpapírokon.

Az intézmény idén vándorkiállítással is készül a fesztiválra: a „Mesél a borjú" program keretében az iskolákban mutatják be az intézmény munkatársai a bakák mindennapi tárgyait, felszerelését, fegyvereit, amelyet a katonák által csak borjúnak nevezett zsák rejt.

Részletek a HM HIM Facebook-oldalán.