Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külföldi előadók a tűzszerészeknél

Szöveg: dr. Markovics Zita főhadnagy |  2018. november 8. 9:20

A hazai és külföldi műveleti területen előforduló improvizált robbanószerkezetek felderítése, azonosítása és hatástalanítása terén új ismeretekkel bővült az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) tűzszerész képessége.

1599195441
A műveletek támogatásával és kiképzéssel foglalkozó DRAKON Group nevű angol cég különböző nemzetek tűzszerész szakembereit gyűjti egy helyre, hogy azután a világ bármely pontján – ahol erre igény mutatkozik – továbbképzéseket tartsanak. A modern konfliktusokban egyre inkább fegyverré váló improvizált robbanószerkezetek (IED) kezelésével kapcsolatban az oktatócsoport tagjai többéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, a kiképzések során a NATO, STANAG és Best Practise szabványok és eljárások betartásával dolgoznak.

1599195441
„Nagyszerű öt napot töltöttünk el a Magyar Honvédség tűzszerészeivel. Úgy érzem, az IED Standard Workshop elérte célját: alávetettük a tűzszerész katonák elméleti és gyakorlati tudását a NATO- és különböző STANAG előírásoknak. Az eredmények hasznos visszajelzést adtak a részt vevő tűzszerészeknek, a parancsnoki állománynak és nekünk. Irányt mutatnak arra nézve, milyen módon érdemes továbbfejleszteni, napra készen tartani a katonák tudását. Hiszem, hogy minden tűzszerésznek jár a magas színvonalú képzés annak érdekében, hogy itthon és missziós területeken, világszínvonalon legyenek képesek feladataikat ellátni, s hogy megszerzett tudásukkal jó példát mutassanak a jövő tűzszerész generációi számára.  A készségek szinten tartása és az ismeretanyag bővítése elengedhetetlen napjainkban, amikor a műveleti területeken folyamatos harc zajlik az improvizált robbanószerkezetek ellen" – mondta Gelencsér Imre, a szervezet munkatársa, korábbi aktív tűzszerész katona. Az ötnapos tanfolyam vezetője összegzésként hozzátette: A résztvevők figyelemből és szorgalomból kiválóan teljesítettek, gyorsan és könnyen sajátítottak el új eljárásokat.

Judák István őrmester, a tanfolyam egyik résztvevője másodosztályú tűzszerész vizsgával rendelkezik, nyolc éve dolgozik tűzszerészként, külszolgálatot még nem teljesített. Azt mondja, ez a néhány nap egy teljesen más aspektusból világította meg a tűzszerész szakmát. „Rengeteg új információval lettem gazdagabb, ami az improvizált robbanótesteket illeti. Ráébresztett a felelősség súlyára. Ha nekivágok egy missziós felkészítésnek, az itt megtanult dolgok jó alapot jelenthetnek" – tette hozzá.

1599195441
„A tűzszerészek elméletből, gyakorlatból és koncentrációból ötös skálán hatosra vizsgáztak- mondta Bukta Balázs százados, az MH 1. HTHE a Tűzszerész Műveleti Főnökség kiképzésért felelős főnökhelyettese, a csoport vezetője. „A képzésen felelevenítettük az IED területen megszerzett tudásunkat, egyben első kézből kaphattunk naprakész információkat, érdeklődésünket folyamatosan fenntartó, interaktív előadásokon és gyakorlati foglalkozásokon frissíthettük tudásunkat. Hosszú évekig voltunk jelen a különböző afganisztáni missziókban, most is több katonánk képviseli a tűzszerész képességet külszolgálaton, de vannak közöttünk olyan kiváló tűzszerészek, aki ezután tervezik missziós feladatok vállalását. Bármelyikőnkről is legyen szó, az ilyen képzések csak a hasznunkra válhatnak. Mindannyiunkról elmondhatom, hogy úgy vettünk részt ezen a tanfolyamon, ahogy hivatásunkat gyakoroljuk: szívvel, lélekkel."

1599195442
Fotó: Gelencsér Imre és a szerző

Címkéktűzszerész