Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Külszolgálati célfelkészítést segítenek a magyar honvéd tisztjelöltek

Szöveg: HM Sajtóosztály |  2014. augusztus 14. 15:18

„Eddig még nem találkoztunk ennyire motivált, lelkes, az angol nyelvet ilyen magas szinten beszélő alájátszó kontingenssel” − hangzott el az amerikai vélemény az MH Ludovika Zászlóalj száz katonájáról. A magyar honvédek többnemzeti felkészítésen vesznek részt a németországi Hohenfelsben található amerikai bázison augusztus 1−19. között.

1595976980

Az MH Ludovika Zászlóalj katonáit Szpisják József dandártábornok, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ parancsnoka látogatta meg.

A németországi kiképzés célja, hogy a magyar kontingens alájátszóként támogassa a georgiai hadsereg 51. lövészzászlóaljának külszolgálati célfelkészítését.
A felkészítésen való részvételt az amerikai partner kérte a Magyar Honvédségtől június közepén.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök döntése alapján az MH Ludovika Zászlóalj kapta azt a feladatot, hogy készüljön fel, és vegyen részt az amerikai−georgiai közös kiképzésen. Az MH Kiképzési és Doktrinális Központ és a budapesti amerikai nagykövetségen működő Védelmi Együttműködési Iroda (Office of Defence Cooperation − ODC) szoros együttműködésének köszönhetően − a rendkívül szűk felkészülési idő ellenére − lehetővé vált a kontingens részvétele.

1595976980

A parancsnoki látogatás fő tapasztalataként elmondható: a lehető legjobb döntés volt − a honvédség és az amerikai partner szempontjából is − a honvéd tisztjelöltek kijelölése.
Amerikai vélemény szerint eddig még nem találkoztak ennyire motivált, lelkes, az angol nyelvet ilyen magas szinten beszélő alájátszó kontingenssel. Másrészről, mivel a tisztjelöltek felkészítése az MH Ludovika Zászlóaljnál még nem fejeződött be, a háromhetes célfelkészítés nagyszerűen illeszkedik a tisztjelöltek kiképzési programjába.

A felkészítést meglátogatta a georgiai védelmi miniszter és vezérkari főnök, valamint Robert B. Neller altábornagy, az amerikai tengerészeti erők európai parancsnoka. Magyar részről Szpisják tábornokot Molnár Zsolt ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka és Birovecz István alezredes, az MH Kiképzési és Doktrinális Központ Gyakorlattervező Osztály osztályvezetője kísérte el a kiképzési szemlére.

1595976980