Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kijev továbbra is orosz inváziótól tart a segélykonvoj kapcsán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 14. 16:00

Az ukrán elnöki hivatal továbbra sem zárja ki annak lehetőségét, hogy Oroszország Ukrajna elleni közvetlen katonai beavatkozás ürügyéül használhatja fel a kelet-ukrajnai lakosság megsegítésére indított segélyszállítmányát.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök pedig kijelentette, hogy Ukrajnának nincs szüksége annak a „cinikus" Oroszországnak a segélyszállítmányára, amely előzőleg „harckocsikat és terroristákat" küldött a Donyec-medencébe.

Szvjatoszlav Ceholko, Petro Porosenko ukrán elnök sajtótitkára augusztus 13-ai, szerdai tájékoztatóján kijelentette: „Tegnap Ukrajna beleegyezett az orosz humanitárius segély fogadásába abban az esetben, ha a szállítmányt átrakodják a vöröskereszt által bérelt teherautókra, amelyet kizárólag a vöröskereszt képviselői kísérnek tovább Ukrajna területén. Ezt Oroszország elutasította". A sajtótitkár kijelentette, hogy ez alapján nem zárható ki, hogy a segélyszállítmány ürügyén Oroszország fegyveres erői benyomulnak Ukrajna területére.

Jacenyuk a szerdai kormányülés után azt hangoztatta, hogy Kijev maga is képes ellátni humanitárius segéllyel az ország keleti részén élőket.

„Tízmillió hrvinyát (körülbelül 200 millió forintot) különítünk el alapvető élelmiszerek vásárlására" – fűzte hozzá a kormányfő. Leszögezte, hogy humanitárius segélyt Ukrajna csak a nemzetközi jog normáinak megfelelően és csakis a nemzetközi vöröskereszttől fogadhat el.

„Határtalan Oroszország cinizmusa. Előbb harckocsikat, Gradokat (rakéta-sorozatvetőket) és terroristákat küldenek, hogy ukránokra lőjenek, most meg vizet és sót. Jobb lenne, ha Oroszország a háromszáz Kamaz teherautóját üresen küldené, és hazavinné velük a bűnözőit, akkor nem lenne szükség semmilyen humanitárius segélyre" – hangoztatta Jacenyuk.

Egyelőre bizonytalan, hogy hol fogja a szállítmány átlépni az ukrán határt, sőt az is, hogy Kijev egyáltalán beengedi-e Ukrajna területére az orosz kamionokat. Orosz források arról adtak hírt, hogy a konvoj a Harkiv megyei Pletenyivka határátkelőre fog érkezni, ugyanakkor szerdán Ihor Baluta, a megye kormányzója cáfolta ezt.
Arszen Avakov belügyminiszter Facebook-oldalán szintén azt írta, hogy nem engednek be semmiféle orosz segélyszállítmányt Harkiv megye területén keresztül.

Az orosz külügyminisztérium szerdán ismételten visszautasította azokat a külföldi állításokat, amelyek szerint Moszkva ukrajnai inváziót akarna végrehajtani egy humanitárius segélyszállítmány álcája alatt. Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő bejelentette, hogy a kelet-ukrajnai lakosságnak szánt humanitárius segélyszállítmány folytatja útját orosz földön az ukrán határ felé.

Az AP hírügynökség korábban még arról adott hírt, hogy a segélyszállítmányt tartalmazó kamionok százai – miután az előző napon elindultak Moszkvából – szerdán még Voronyezsben vesztegeltek egy katonai bázison.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) jelezte, hogy az eddiginél sokkal részletesebb listát vár Moszkvától a segélyszállítmány tartalmáról. A szervezet egyik genfi képviselője közölte, hogy a vöröskereszt csak ilyen tételes lista birtokában veszi át a rakományt, miután az ukrán határőrök elvégezték a vámkezelés formaságait.

Közben Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője közölte, hogy az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 11 katonája vesztette életét és 41-en sebesültek meg a szeparatisták ellen folytatott kelet-ukrajnai hadműveletben. Szavai szerint a fegyveres erők egyre szorosabbra húzzák a gyűrűt a szakadárok körül, és igyekeznek elvágni őket mindenféle utánpótlástól. Különösen heves harcok folynak a hadműveleti övezetben lévő két megye központjánál, Donyeck és Luhanszk városánál, valamint a Donyeck megyei Horlivka, Makijivka, Ilovajszk, Sahtarszk, Torez és Nyizsne településeknél, Luhanszk megyében pedig Alcsevszknél, Krasznij Lucsnál és Krasznodonnál.

Az ENSZ megfigyelőinek jelentése alapján készült mérleg szerint, amelyet Genfben tettek közzé, április közepétől augusztus 10-ig 2086 ember halt meg és 4953 sebesült meg az ukrajnai harcok következtében. Köztük egyaránt vannak ukrán katonák, oroszbarát szeparatista fegyveresek és polgári lakosok.

Szerdán kétnapos munkalátogatásra a Krím félszigetre érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki a tervek szerint Oroszország biztonsági tanácsának tagjaival értekezik az orosz Fekete-tengeri flotta szevasztopoli parancsnokságán, majd másnap Jaltában találkozik az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma képviselőivel. Az eseményen jelen lesznek Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő, Szergej Nariskin, az orosz képviselőház elnöke, valamint az alsóházi frakciók vezetői, illetve miniszterek is.

Az ukrán külügyminisztérium tiltakozott Putyin és az orosz politikusok látogatásával kapcsolatosan leszögezve, hogy a Krímet törvénytelenül annektálta Moszkva, ezért Oroszország vezetőinek jelenléte a félszigeten elfogadhatatlan.