Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kultúrák katonás találkozása

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. június 13. 16:38

A „Cultural Understanding and Language Proficiency”  (CULP) elnevezésű program keretében, június közepén mintegy harminc amerikai kadét és oktató érkezett hazánkba. A vendégek a Magyar Honvédség különböző alakulatainál nyelvórákat tartanak, valamint katonai foglalkozásokon és kulturális programokon vesznek részt.

A külföldi vendégek Veszprémben, Szentendrén, Hódmezővásárhelyen és Budapesten, magyar katonákhoz csatlakozva töltenek el három hetet hazánkban. A „királynék városában" például az MH 54. Veszprém Radarezred és az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ állományának tagjai amerikai kadétokkal közösen vesznek részt különféle katonai foglalkozásokon, illetve változatos kulturális programokon.

1595973676

Eric Savickas alezredes (képünkön jobbra), a tanfolyam egyik oktatója a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a program fő célja, hogy megismerkedjenek NATO-szövetségeseikkel.

„A program sokrétű. Egyrészt angol nyelvet tanítunk partnereinknek, másrészt közösen különféle kiképzési feladatokat hajtunk végre. Ugyanakkor néhány ország számára humanitárius segítséget is nyújtunk. Nemcsak arra kiváló lehetőség ez, hogy az amerikai haderő együtt dolgozhasson más hadseregek tagjaival, hanem arra is, hogy megismerjünk más kultúrákat – és megismertessük más országokkal az amerikai kultúrát és nyelvet" – nyilatkozta az oktató.

1595973676

Eric Savickas alezredes szerint Magyarország „csodálatos ország", és mivel korábban még nem dolgozott együtt magyar katonákkal, most kicsit bepillanthat a Magyar Honvédség mindennapjaiba.
„Mondtam a kadétoknak, hogy jól nézzenek itt körül, mert Magyarországon majdnem minden régebbi, mint az amerikai nép egész történelme. Számunkra ezt nagyon nehéz elképzelni, és testközelből szembesülni ezzel" – utalt a kultúrák közötti különbségre.

A program sajátossága, hogy egy, az angol nyelvet anyanyelvként beszélő amerikai hallgató két magyar hallgató nyelvi képességeinek fejlesztését segíti. Ezáltal a program keretében biztosított három, egyenként 10-11 fős amerikai csoport, összesen 62 fő magyar résztvevő felkészítését teszi lehetővé.

A magyar és amerikai résztvevők aránya kiváló lehetőséget biztosít a kulturális és társadalmi együttműködés keretében, a nagy létszámmal folyó nyelvképzés helyett a személyre szabott, és már meglévő angol nyelvi képességekhez igazított felkészítésre.

A kijelölt helyőrségekben a katonai szakmai programok keretében a résztvevők többek között menetgyakorlaton, lövészeten, vezetési gyakorlaton, tereptan foglalkozáson, és házilag készített robbanótestek (C-IED) elleni felkészítésen vettek részt.

1595973677

A látogatás első napjaiban a CULP program amerikai résztvevői számára központi kulturális programokat szerveztek, melynek keretében megismerkedtek Budapest nevezetességeivel, történelmével, ízelítőt kaphattak a magyar konyhaművészetből, és megtekintették a Parlamentet is. Lehetőségük nyílt megismerni a Dunakanyar természeti szépségeit, valamint a Lázár Lovasparkban tett látogatás során a magyar nemzet lovas hagyományairól is testközelből szerezhettek tapasztalatokat.

A CULP kulturális és a társadalmat megismertető programjai között szerepel börtön, rendőrségi- és katasztrófavédelmi egységek, gyermekközpont, porcelánkészítő műhely meglátogatása; hadisírok gondozása, a fazekas mesterség bemutatása, és a magyar konyhaművészet megismertetése is. A hazánkba látogató amerikaiak kirándulást tesznek a Balaton körül, illetve ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba is.

Fotók: a szerző felvételei