Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KultúrKaland a „Hadtörténetiben”

Szöveg: Faragó Fanny |  2016. október 24. 12:41

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szervezett „OperaKaland – KultúrKaland Program” részeként a diákok magas színvonalú operaelőadásokon és ingyenes múzeum-, könyvtár-, vagy levéltár-pedagógiai foglalkozásokon vehettek részt az elmúlt hetekben. A napokban a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) tárlatvezetésére és múzeumpedagógiai foglalkozására kísértük el a debreceni Svetits Katolikus Gimnázium 10. b osztályát.

1596021969

A programot 2013 májusában indították és azóta minden évben közel háromezer diáknak volt lehetősége megismerni a múzeumi gyűjteményeket. Az érdeklődő osztályok pedagógusai egy listáról választhatták ki a résztvevő múzeumok közül azt az intézményt, ahova szeretnének ellátogatni. A KultúrKaland célja az, hogy az ország bármely részéről érkező gyerekek olyan helyekre is eljussanak, ahova egy családi kirándulás alkalmával nem biztos, hogy lehetőségük lenne.

1596021969

„A foglalkozás alap dolgokat tanít meg a diákoknak az ’56-os forradalomról. Ezért szoktam asszociációs játékokat szervezni, amikor a szabadságharc különböző szimbólumait mutatom be a gyerekeknek. A tárlatvezetés végén egy feladatlapot kell kitölteniük, ami nem igényel előzetes tudást. A válaszokat a múzeum termeiben kell levadászniuk, így szoktatjuk őket együttműködésre és eredményes csapatmunkára. A fegyverbemutató már kötetlenebb. A diákok PPS-géppisztolyt, AK-47-es gépkarabélyt, DP-28-as golyószórót vehetnek a kezükbe és még James Bond 48M – rendőrpisztolyával is fotózkodhatnak. Fontos, hogy úgy tudjanak ránézni az eszközökre, hogy ez nem egy játék, amit meg lehet venni az üzletekben. Érezniük kell, hogy a hatástalanított fegyvereknek és az acélsisakoknak is milyen súlya van" – árulta el Bolcsó István, a HM HIM Múzeumpedagógiai és Kiállítási Osztályának munkatársa, az intézmény tárlatvezetője.

1596021969

Tóth Annától, a diákok osztályfőnökétől megtudtuk: az ’56-os forradalom 60. évfordulója alkalmából választotta ezt a tárlatot. Sőt, idén ez az osztály tartja az ünnepi műsort a gimnáziumban. Reggel indultak Debrecenből, majd az Erkel Színház operaelőadása után érkeztek a kiállításra. A tanárnő kiemelte: nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kirándulás után az osztályfőnöki óra keretein belül átbeszéljék a nap történéseit és azt, hogy milyen maradandó emlékekkel gazdagodtak a diákok.

Az osztály egyik tanulója, Gólya Richárd – aki kimagasló eredményeket ért el különböző történelmi versenyeken – a honvedelem.hu-nak elárulta: nagyon élvezte a kiállítást. Mint mondta: kifejezetten érdekli a katonai világ és nagyon örült, hogy a tárlat részletesen prezentálta az ’56-os forradalom momentumait. A teszt kitöltésében természetesen az ő csapata nyert, de legjobban a fegyverismertetés és azok kipróbálása zsongatta a fantáziáját.

1596021969

Fotó: Szikits Péter