Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kutyavilág – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. január 10. 14:00

Elvárás, hogy intelligensek, mozgékonyak és kiegyensúlyozottak legyenek. Rendfokozatuk nincs, naponta egyszer étkezhetnek, szigorú napirend szerint élnek. Ennek ellenére jól érzik magukat, játéknak tekintik a szolgálatot. A szolnoki repülőtér őrzését segítő németjuhászok a helikopterbázis állománytáblájában szerepelnek, hét év szolgálat után mehetnek nyugdíjba.

1595985668
Németjuhászkutyák szolgálnak 2003 óta az MH 86. Szolnok Helikopterbázison; a művelettámogató zászlóalj támogatószázadának állományába tartoznak.

„Alaprendeltetésük", hogy jelezzék a repülőtérre történő illetéktelen behatolást. Járőrszolgálatba is beoszthatók, ilyenkor (a fokozatosság elve alapján) a testi kényszer alkalmazása, a könnygáz-, a gumibot-, a bilincshasználat után, szolgálati kutyaként a legsúlyosabb kényszerítő eszköznek minősülnek. Kizárólag a járőr vagy az őrség tagjainak az életét veszélyeztető támadás esetén alkalmazhatók.

– Jelenleg tizennégy kan teljesít szolgálatot a bázison, átlagéletkoruk három év – mutatja négylábú barátai fényképét Kiss Béla főhadnagy, a támogatószázad megbízott parancsnoka. – Tíz-tizenkét hónapos korukban kerülnek hozzánk, az MH 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred telephelyén válogatjuk ki azokat a kutyusokat, amelyekből szerintünk kiváló őrkutyák válhatnak. Természetesen nem csak ránézésre döntünk. A „jelöltek" átesnek egy alapos állatorvosi vizsgálaton és a csípőjüket is megröntgenezik, hogy kiszűrjük az ennél a fajtánál gyakran előforduló diszplázia nevű mozgásszervi megbetegedést. Aztán jön a bátorságpróba: egy riasztópisztollyal lövünk mellettük és figyeljük a reakcióikat – „aki" őrkutyának készül, a lövéstől, a hangos zajoktól nem félhet.


(További részletek a Magyar Honvéd magazin január16-án, pénteken megjelenő számában!)