Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Phenjan korszerű vadászgépeket kért Moszkvától

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 10. 15:03

Korszerű vadászgépeket kért Phenjan Moszkvától azon a tavaly novemberi megbeszélésen, amelyet az észak-koreai államfő különmegbízottja folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – közölte január 9-én, pénteken egy dél-koreai újság. A lap úgy véli, hogy az Észak-Korea elleni nemzetközi szankciók miatt Moszkva vonakodhat teljesíteni a kérést.

A Dzsungang Ilbo című lap dél-koreai katonai forrásból származó értesülése szerint Cso Rjong He különleges észak-koreai megbízott Szu-35-ös vadászgépeket kért tavaly november 18-án az orosz fővárosban Putyintól. Az újságnak nyilatkozó katonai tisztviselő szerint a Phenjan elleni nemzetközi szankciók miatt nem valószínű, hogy Moszkva kész a kérés teljesítésére.

Oroszország és Észak-Korea kapcsolata mind a mai napig szívélyes, bár nem annyira, mint a szovjet időkben, amikor Moszkva jelentős mértékű segélyt és támogatást nyújtott Phenjannak.

A dél-koreai katonai tisztviselő megjegyezte, hogy Észak-Korea számos fegyverrendszert maga állít elő, de a vadászgépek gyártása bonyolult technológiákat igényel.

Egyelőre nem ismert, hogy Észak-Korea hány vadászgépeket kért Moszkvától.