Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Küzdelmes napok Székesfehérváron

Szöveg: Mihályi-Mátyás |  2012. december 10. 18:34

Az év vége hagyományosan a közelharc-kézitusa versenyeké Székesfehérváron. Most sem volt ez másképp, december 5-én grundbirkózó, december 6-án pedig közelharc-kézitusa bajnokságot rendezett a Honvéd Szondi György Sportegyesület az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred sportcentrumában.

Az 5. Szondi Grundbirkózó Versenyen kicsi, de annál lelkesebb csapat gyűlt össze.  A küzdelem „bajtársias", jó hangulatban folyt. Szinte mindenki gazdagodott éremmel, vagy valamilyen díjjal.

A grundbirkózás szabályai végtelenül egyszerűek és kiváló módon segíthetik a közelharc-kézitusa felkészítést. Neve hallatán talán sokan megijednek, pedig nincs semmi köze a hagyományos birkózáshoz. Tilos az ellenfelet dobni, gáncsolni, földre vinni. Anyagszükséglete is minimális, mindössze egy olyan helyre van szükség, ahol fel lehet rajzolni egy 5 m átmérőjű kört, ami lehet füves talaj, tornaterem de akár aszfalt is. A cél, az ellenfelet a körből kitolni, vagy felemelni úgy, hogy a lába ne érintse a földet. Hatalmas előnye tehát a grundbirkózásnak, hogy semmilyen előképzettség nem szükséges a gyakorlásához, valamint a versenyzéshez.

1595946071

A legsikeresebb alakulat címet az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred nyerte el, a Szabó Szilvia százados, Zsargó Zsolt tizedes és Őlbey Béla szakaszvezető összeállítású csapattal. Emellett a legtöbb versenyzőt indító alakulat címét is az ezred kapta.

A másnapi X. Szondi Közelharc-Kézitusa Kupán 16 szervezet 56 versenyzője vett részt. A katonai szervezeteken kívül rendőrök is képviseltették magukat Székesfehérvárról, Szolnokról és Esztergomból.

„Míg az első versenyen 2003-ban mindössze csupán négy versenyző volt, mostanra stabil 50-55 fős mezőny jött össze az egész ország területéről. Remélhetően folytatódik is ez a tendencia" – mondta megnyitó beszédében a verseny fővédnöke, a házigazda alakulat parancsnoka, dr. Révész Gyula mérnök ezredes.

1595946071

A versenyzők páros bemutató, földharc, és az alap majd emelt szintű küzdelem versenyszámokban mérhették össze tudásukat.

A 43-as ezred katonái ezen a napon is kitettek magukért, számos dobogós helyet szereztek.

Fotó: Bödő Viktória