Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látom, amit látsz! – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. április 12. 15:42

Az MH 86. Szolnok Helikopterbázis előretolt repülésirányító csoportja, valamint az MH 59. vitéz Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis egyik Gripen-pilótája közösen tesztelte a géptörzsre szerelt célfelderítő konténer, illetve a berendezés képét a földön megjelenítő mobil videójelvevő-rendszer együttműködését.

1599184805
A videójelvevő terminál teszi lehetővé, hogy a repülőeszközök célfelderítő berendezéséből – jelen esetben a JAS–39EBS HU Gripen Litening III-as konténeréből – lesugárzott mozgóképet (Full Motion Video – FMV) az előretolt repülésirányítók vegyék és láthassák. A légi videójel megjelenítésére szolgáló különböző technikai eszközöket, többek között a ROVER (Remotely Operated Video Enhanced Receiver), illetve a SAVR (Situational Awareness Video Receiver) hordozható terminálokat a magyar előretolt repülésirányítók már évek óta használják, viszont alkalmazásukra eddig csak külföldi repülőeszközökkel együttműködve volt lehetőségük.

– A támogató repülőeszköz által közvetített videójel (Video Downlink – VDL) a Magyar Honvédség levegő-föld tűztámogató képességének új eleme, és jelenleg kiképzés keretében teszteljük a rendszert – magyarázta Herczeg Gábor százados, az előretolt repülésirányító csoport parancsnokhelyettese. Hozzátéve, hogy ezeknek a feladatoknak a gyakorlása nagyon fontos az előretolt repülésirányítók tudásának szinten tartásához. A lesugárzott kép révén a repülésirányító és a szárazföldi erők parancsnoka is ugyanazt látja, amit a pilóta a gép fülkéjében.

Emellett a rendszer komoly segítséget nyújt a célok egyértelmű meghatározásához is, ami pedig alapvető jelentőségű a közvetlen légi támogatás végrehajtása során.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 13-án, pénteken megjelenő számában!)