Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Látványos belépő – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. december 9. 12:24

Az orosz haditengerészet 2015. október hetedikén nem kevesebb, mint huszonhat 3M–14T Kalibr cirkálórakétát indított legalább tizenegy célpont ellen. Először használták ezt a fegyverrendszert „éles” bevetésen.

1596005411
A támadást a Kaszpi-tengeren állomásozó hajóegységek hajtották végre, közel 1500 kilométeres távolságból csapást mérve a kijelölt célpontokra. Az orosz bejelentés szerint a megsemmisített célok a kormány ellen harcoló terrorcsoportokhoz voltak köthetők. Nyugati elemzések ugyanakkor rámutattak, hogy a Kalibr-ek és a Szíriában beavatkozó orosz légierő is hetekig gyakorlatilag nem indított akciókat az ISIS és az al-Nuszra iszlamista terrorszervezetek állásai ellen, helyette más, köztük mérsékeltnek tartott ellenzéki fegyveres csoportokat támadtak.

Okos fegyver

A Novator 3M–53/3M–14 Kalibr különböző változatait hadihajókról lehet indítani az előre felderített és rögzített szárazföldi célpontok ellen. Az egyes változatok 440–2500 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek. Sajtóértesülések szerint a hajótestbe épített függőleges tároló-konténerekből indították el a huszonhat 3M–14T modernebb, inerciális navigációs rendszerrel felszerelt rakétát. A hírek szerint nem minden Kalibr ért célba: több példány Iránban zuhant le, repülés közben, műszaki okok miatt.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin december 11-én, pénteken megjelenő számában!)