Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lefestették az amerikai pilóták szigligeti emlékművét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 4. 6:30

Sárga festékkel a „gyilkosok, kollaboránsok” feliratot festették Szigligeten a II. világháborúban lezuhant amerikai katonák emlékművére – tájékoztatta az MTI-t a település polgármestere november 3-án, szombaton.

Balassa Balázs elmondta: az emlékművet az 1944-ben németországi célpontok ellen induló B24-es repülőgép öt amerikai katonájának emlékére 2000-ben emelte a Szentháromság kápolna mellett – közel a helyhez, ahova a repülő lezuhant – a Magyar Honvédség, a megyei és helyi önkormányzat és több más szervezet.

A polgármester tájékoztatása szerint felmérték a károkat és úgy vélik, hogy egyfajta oldószerrel le lehet szedni a feliratot; hétfőn nekiállnak a munkának, addig is fóliával fedték le az emlékművet.
Balassa Balázs meggyőződése, hogy a rongálást nem szigligeti követte el; az ügyben kikéri a képviselők véleményét és valószínűleg feljelentést tesznek a rendőrségen.

A polgármester hangsúlyozta: a helyi képviselő-testület és lakosság felháborítónak tartja a tettet. „Ez nem jellemző Szigligetre, értetlenül állunk a történtek előtt" – tette hozzá.
Véleménye szerint a rongálás azért is elítélendő, mert „hogyan várjuk, el, hogy a külföldön nyugvó szigligeti hősök emlékét méltón ápolják, ha Szigligeten ehhez másképp viszonyulnak. Ráadásul éppen azokban a napokban, amikor minden a halottak tiszteletéről szól".

Fotó: Archív