Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Léghajóról bomba esett egy hálószobába

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 24. 14:48

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Pesti Hírlap külpolitika rovatának minden sorát kitöltik a háborús tudósítások.
„Most utólag kiderült, hogy a mexikói helyőrség nagyrésze még az amerikai tengerészgyalogság partraszállása előtt kivonult Veracruzból Maas tábornok parancsnoksága alatt. Hogy az amerikai csapatok követni fogják-e a visszavonuló mexikóiakat, vagy egyenlőre megelégszenek a parti blokáddal, az még a jövő titka. Huerta mindenesetre komoly háborúra készül, ezt ő maga jelentette ki, annál is inkább, mert, úgy látszik, a lázadók tényleg összefognak vele az Egyesült Államok ellen."

A Népszavában továbbra is sokat írnak az amerikai−mexikói háborúról. Ilyen szalagcímek jelennek meg: „Huerta erőteljes ellenállásra készül", „Négy milliónyi a hadsereg" (Mexikó hadserege).

Az újság említést tesz továbbá az albán zavarokról is: A Korica körül összegyűjtött albán haderő körülbelül ötezer ember. Ez elég arra, hogy Korica sorsát biztosítsa. A hatalmak elhatározták, hogy beavatkoznak, ha nem lesz eredménye az albán kormány és az epirusi ideiglenes kormány tárgyalásainak.

A Népszavában olvasható „A léghajóról bomba esett egy hálószobába" című cikk is: egy Párizsban lakó angol házaspárt szerda reggel nagy meglepetés ért. Hajnali álmukból a hirtelen üvegcsörömpölés riasztotta fel őket. Miután felébredtek, látták, hogy valami kemény tárgy ütődött az ablakkal szemközt lévő falba. Vizsgálódás után megállapították, hogy egy kormányozható léghajóból leejtett kísérleti bomba tévedt az angol házaspár hálószobájába, és az ablakon át a falba ütközött.

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595970923

1914. áprilisi újságok

Címkéklapszemle