Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyel-magyar barátság napja Bydgoszczban

Szöveg: Örley György alezredes |  2013. április 18. 11:37

Lengyelország és Magyarország között a barátság évszázados múltra tekint vissza. A két ország parlamentje március 23-át a lengyel−magyar barátság napjának nyilvánította.

1595952655

Lengyelországban, a bydgoszczi Nagy Kázmér Egyetem botanikus kertjében idén is találkoztak a lengyel–magyar barátság napi ünnepség résztvevői; a tavaly ültetett tölgyfacsemeténél ismerősként üdvözölték egymást. Az ünnepségen részt vettek az egyetem diákjai, a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központnál és a NATO 3. Híradózászlóaljnál szolgálatot teljesítő lengyel és magyar katonák, valamint a lengyel–magyar baráti közösség tagjai.

Az idézet, amely a lengyel és a magyar nép kapcsolatát a legjobban jellemzi, most is elhangzott: „Magyarország és Lengyelország két örök életű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele."

1595952655

Ezután az egyetem könyvtárában dr. Tishler János, a varsói Magyar Intézet igazgatója tartott előadást az 1945−1990 közötti lengyel−magyar kapcsolatokról, majd a résztvevők megtekintették a Sára Sándor által rendezett 80 Huszár című filmet.

1595952655