Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelországban találkoztak a V4-ek vezérkarfőnökei

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2016. október 6. 6:26

Mieczyslaw Gocul vezérezredes, lengyel vezérkarfőnök meghívására a V4 vezérkarfőnökök konferenciáján vett részt dr. Benkő Tibor vezérezredes a lengyelországi Sopotban, október 4−5-én.

A találkozó célja a Visegrádi Csoporton belüli együttműködés további erősítése volt, ahol a tagországok – Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia – egyeztették álláspontjaikat több, a régió biztonságát érintő kérdésben. A tárgyalások egyik fő témája az Európai Megerősítő Intézkedések megvalósítása érdekében a balti országokba kiképzési céllal vezényelhető V4-századok voltak. Ennek keretében a vezérkarfőnökök aláírták a rotációs alapú kiképzések stratégiai szintű tervét, amely magába foglalja a kiképzéseket végző kötelékek erejét, a kiképzések idejét, valamint a tervezett célországokat.
Ezen túlmenően áttekintették a V4-országok 2017−2021 közötti időszakának kiképzési rendezvényeit és gyakorlatait.

1596021027

A résztvevők megállapodtak abban, hogy évente közös, a NATO-elveknek megfelelő, úgynevezett nagy láthatóságú gyakorlatot szerveznek. Az egyeztetett ütemterv alapján hazánk a jövő évre vállalta a házigazda szerepét.
A visegrádi országok vezérkarfőnökei a találkozó során szót ejtettek a 2016 első felében alkalmazott V4 Európai Uniós Harccsoport tapasztalatairól is. Az áttekintés elsődleges célja az volt, hogy a feldolgozott tapasztalatokra alapozva határozzák meg a 2019-re felajánlott közös V4 EU-harccsoport alkalmazásának sarokköveit. Ennek értelmében hazánk felelős a különleges műveleti, a műszaki és a non-kinetikus modulok tervezéséért, az erők kiképzéséért, felkészítéséért és vezetéséért.

A részt vevő katonai vezetők abban is megállapodtak, hogy a témában eddig tett vállalásaikat megerősítve, november 8-án Brüsszelben hivatalos szándéknyilatkozatot írnak alá.

1596021027


Fotó: Honvéd Vezérkar