Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Levelek, huszárruhák, fegyverek

Szöveg: Takács Vivien |  2014. szeptember 25. 16:42

Levelek a frontról 1914−1918 címmel nyílt kiállítás az első világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban. A hátországot és a frontot egyaránt bemutató tárlaton különböző dokumentumokat és tárgyi emlékeket tekinthetnek meg az érdeklődők.

„A kiállítás nyitóképe még a boldog béke időszakát eleveníti föl, ezt az idilli állapotot törte ketté a Nagy Háború" – tudtuk meg Gaál Zsuzsannától, a múzeum történészétől.

1595979404

A tárlat enteriőrök segítségével a hátországban és a fronton zajló életet mutatja be, kezdve a városházával a kölesdi Zavaros-villában működött katonai kisegítő kórházon át egy konyháig, aminek faliképén három imádkozó gyermek látható, akik az édesapjuk visszajöveteléért fohászkodnak. A múzeum történésze hozzátette: „a konyhai enteriőrben élelmiszerjegyeket is elhelyeztünk."

A kiállításon továbbá megtekinthető egy szögesdróttal körülvett lövészárok-rekonstrukció, illetve egy fedezék is, amiben az adott korra jellemző tárgyakat lehet megnézni. Többek között látható távcső, csizma, tükör és még egy borotválkozókészlet is.

1595979405

„Az általános bemutatáson túl nagyon nagy hangsúlyt helyeztünk arra, hogy egyéni sorsokat is szemléltessünk, méghozzá különféle társadalmi rétegekből származókét" – mondta Gaál Zsuzsanna. Hozzáfűzte: Babits Mihály öccse, István is érintett volt a háborúban. „Nagyon gyorsan hadifogságba került, több évig Szibériában volt, és csak a húszas évek elején tért vissza."

A dokumentumok és a tárgyak nagy része magángyűjtőktől származik, de érkeztek relikviák a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumból, illetve a Tolna Megyei Levéltárból is.

1595979405

A tárlat támogatója az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány.

A kiállítás 2015. augusztus 31-ig látogatható.


Fotó: Andrásné Marton Zsuzsanna