Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lőgyakorlaton jártak a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar egyenruhásai

Szöveg: Szöőr Ádám |  2017. április 3. 19:27

A Magyar Honvédségben szolgáló minden hivatásos és szerződéses katonának előírás, hogy évente legalább két alkalommal részt vegyen lőgyakorlaton és teljesítse a minimális elvárásokat. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK) egyenruhásai ezúttal is jól teljesítettek a püspökszilágyi lőtéren rendezett kétnapos lövészeten.

http://uni-nke.hu/hirek/2017/03/29/logyakorlaton-a-hhk-egyenruhasai
1596030012

A HHK mintegy 130 egyenruhás oktatója és munkatársa vett részt a gyakorlaton, amelynek részeként gépkarabéllyal és pisztollyal kellett teljesíteniük a lövészetet, majd egy hat kilométeres gyorsított menetben is részt kellett venniük. A feladat megfelelő teljesítésének tétje is volt, hiszen az itt elért eredmények az év végi teljesítményértékelésnél is számítanak majd.

„Mindenki szeretne minél jobb eredménnyel lőni, de azért tisztában kell lennünk a realitásokkal is, hiszen egy 50-60 éves korban lévő katona azért már nem tud úgy teljesíteni, mint mondjuk egy 20 éves társa"– mondta el prof. dr. Krajncz Zoltán, aki a jobb lövők közé tartozik az állományban.

A HHK tanszékvezetője szerint ez egy alap lőgyakorlat volt, így nem jellemző, hogy azt valaki ne tudná teljesíteni. Egy jó lövésznek megfelelő fizikai, egészségügyi és pszichés alkalmassággal kell rendelkeznie és különösen fontos, hogy a látása is kiemelkedő legyen. „Nyugalom, precizitás és a magasfokú kiképzettség"- sorolta a jó lövész jellemzőit Krajncz Zoltán.

1596030012

„Mintegy másfél éves szervezési folyamat eredménye a mai nap"- mondta dr. Horváth Tibor ezredes. A Katonai Vezetőképző Intézet igazgatója hozzáteszi, hogy a lőgyakorlat Ak-47 gépkarabéllyal és Parabellum pisztollyal zajlik. Szerinte már csak azért is érdemes komolyan venni ezt a feladatot, mert annak eredménye jelentősen befolyásolja az év végi teljesítményértékelést, ezáltal pedig az előmenetelt.

A honvéd tisztjelöltek egy másik program szerint hajtják végre a lőgyakorlatot, az ő esetükben a specializáció dönti el, hogy milyen típusú lövészeten kell részt venniük. Ezek azonban az alaplőgyakorlathoz képest más fegyverekkel és eszközökkel történnek. Az ezredes szerint a püspökszilágyi lőtér ideális a lövészethez, jó földrajzi adottsággal rendelkezik a terület a gépkarabélyos és pisztolyos gyakorlatokhoz.

1596030013

„Nekünk, magyaroknak is vannak jó mesterlövészeink, akik szinte bárhol megállnák a helyüket a világban"- fogalmazott Krajncz Zoltán. A professzor példaként hozta fel a tanszékükön oktató Zentai Károly őrnagyot, aki jelenleg a mesterlövész fegyverek újszerű alkalmazásából írja a doktoriját.

Horváth Tibor ezredes szerint a magyar katonák olyannyira elismertek a lövészet területén is, hogy néhány évvel ezelőtt az EU-missziójában, Maliban mesterlövész kiképző kontingense volt a Magyar Honvédségnek. Magyar katonák oktatták a nemzetközi csapatot a mesterlövész fegyverek alkalmazására. Ráadásul vannak saját fejlesztésű és gyártású mesterlövész fegyvereink is, mint például a Gepárd fegyvercsalád, amely nagyon komoly nemzetközi minősítésekkel is rendelkezik.

1596030013

Fotó: Szilágyi Dénes