Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lövészek napja a Bocskai dandárnál

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2017. július 1. 13:49

Június végén dandársorakozóval, díszmenettel és dandárfutással tisztelegtek I. (Szent) László Árpád-házi király emlékének az MH 5. Bocskai István Lövészdandár helyőrségeiben.

1596035415

Június 27-én ünnepeljük I. (Szent) László Árpád-házi magyar királyt, aki korának egyik legnagyobb hadvezére volt, és akit nem egészen 100 évvel halála után avattak szentté.

Szent László a magyar lövészkatonák védőszentje. Nemcsak azért avatták szentté, mert nagy hadvezér volt, aki nemzetközi tekintélyre is szert tett úgy, hogy az első keresztes hadjárat vezetésére is őt kérték fel, hanem mert olyan katonai értékeket testesített meg, amelyekre ma is szükség van a modern hadseregben. Ezen értékek közé tartozik a bátorság, a hazáért való áldozatvállalás, a lovagiasság és a gyöngékkel szembeni szolidaritás.

1596035415

A debreceni Kossuth-laktanya alakulóterén megtartott sorakozón dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka által adományozott emléktárgyakat és emléklapokat adott át az állomány tagjainak.

1596035416

Hódmezővásárhelyen az alakulat parancsnoka a Honvéd Vezérkar főnök nevében emléktárgyat, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka nevében pedig emléklapot adott át a kitüntetésben részesülteknek. A parancsnok beszédében mindkét helyőrségben megköszönte a kitüntetettek munkáját.

A dandársorakozókat az alakulat hagyományainak megfelelően díszmenet, majd dandárfutás követte.

1596035416

Fotó: Tordai Kamilla és Madura János őrmester