Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lövészhallgatók Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Búz Csaba hadnagy |  2014. április 16. 13:46

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Összhaderőnemi Tanszékének végzős, lövész szakos honvéd tisztjelöltjei április elején három napot töltöttek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

1595970366
A honvéd tisztjelöltek az afganisztáni missziók során alkalmazott drilleket gyakorolták

A tisztjelöltek békefenntartói feladatokat gyakoroltak, azaz ellenőrző-áteresztő pontot üzemeltettek és a konvojokkal kapcsolatos műveleteket hajtották végre.

Ez utóbbi során az oktatók az afganisztáni missziók során alkalmazott drilleket − vagyis begyakorolt harchelyzeteket − és a különböző eljárásmódokat ismertették és gyakoroltatták. A hallgatók kiképzését a hódmezővásárhelyi 62. Lövészzászlóalj második századának egy teljes szakasza segítette, egy raj pedig az ellenséges erőket játszotta. 

A feladatok során a tisztjelöltek begyakorolták, hogy harctéri körülmények között hogyan kell a beosztott katonákat irányítani. A harmadik nap végére már a legbonyolultabb tevékenységre, a kombinált lesállásra reagáltak. 

1595970366
Tevékenység az ellenőrző-áteresztő ponton

A másik helyszínen, az ellenőrző-áteresztő ponton − ami lehet egy tábor bejárata, vagy akár a helyi erőkkel járművekből, szükségeszközökből felállított mobil EÁP −  a műveleti területekre jellemző helyzetekben a járművek, illetve a gyalogosok minél hatékonyabb, egyszerűbb és gyorsabb átvizsgálását gyakorolták a hallgatók. A feladatok közben természetesen itt is gyakran érte „támadás" a szolgálatban lévőket, amelyre szintén azonnal reagálni kellett.
A kijelölt szakasz parancsnoka és altisztjei − akik már több misszióban is részt vettek − segítették az oktatók és a hallgatók munkáját, s azonnal javították a felmerült hibákat.

1595970366
A konvojt is támadás érte