Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédség legfőbb értéke a jól képzett katona

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2014. április 16. 14:18

„A honvédség legfőbb értékét a jól képzett személyi állomány jelenti” − mondta Mihócza Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnökhelyettese április 16-án, szerdán Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál tartott kibocsátóünnepségen.

1595970367

A Műveleti Tanácsadó Csoport és a Logisztikai Mentorcsoport május közepén indul Afganisztánba

A dandártábornok az afganisztáni missziókba induló katonák előtt azt mondta: az elmúlt évek tapasztalatai azt bizonyítják, hogy katonáink szolgálatára szükség van a hadműveleti területen. Idáig is jó szakmai színvonalon látták el munkájukat, maximális megbecsülés mellett, ezért „ezt várom el önöktől is".  „Egy nemes küldetést vállaltak, áldozatvállalásuk példamutató mindannyiunk számára" – fűzte hozzá.

A világ új konfliktusai új válaszokat igényelnek a szövetségtől, amely a globális fenyegetettséget megpróbálja a helyszínen megoldani: ebben vállalnak az Afganisztánba induló katonák nagy szerepet. Mindazonáltal nehéz feladat vár a kiutazókra, és a fő hangsúly a biztonságon, a rendszabályok pontos betartásán, illetve a fegyelmen van – mondta.

1595970367

Mihócza Zoltán dandártábornok szerint a világ új konfliktusai új válaszokat igényelnek a szövetségtől

A dandártábornok szólt arról is, hogy az MH Műveleti Tanácsadó Csoport legfontosabb feladata az afgán határőrség és a helyi nemzeti hadsereg egyik törzsének kiképzése lesz, de ezek mellett összekötő szerepet is betölt majd az északi régióval.

A logisztikai mentorcsoport 2010 áprilisa óta van jelen a közép-ázsiai országban; a kiképzéssel foglalkozó katonák német parancsnokság alatt, francia, belga és magyar tagokkal végzik a munkájukat. „Az önök feladata az lesz, hogy szakmai kiképzést hajtsanak végre az afgán logisztikusok számára" – hangsúlyozta.

1595970367

A honvédség legfőbb értéke a jól képzett személyi állomány

Elmondta azt is, hogy a katonák felkészültek a misszióra és készen állnak az áttelepítésre, illetve arra, hogy a feladatukat végrehajtsák.

Összesen 40 katona indul hamarosan Afganisztánba; az MH Műveleti Tanácsadó Csoport 3. és az MH Logisztikai Mentorcsoport 9. váltása május közepén érkezik meg a misszióba.

1595970368

Egy nemes küldetést vállaltak az Afganisztánba indulók

Fotó: Hovári Nikolett